- hirdetés -

Orosházáról vasárnap hajnalban indult a busz az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjére. Harmincketten utaztak rajta. A Jézus Szíve Katolikus Közösség által szervezett zarándoklat minden résztvevő számára felejthetetlen élményt nyújtott. Akik élőben látták és hallották a Szentatyát, mind lelkileg gazdagon tértek haza.

– Már az előző hetekben, hónapokban hangolódni kezdtünk erre az alkalomra, mind-mind a magunk módján – mesélte Turuczkai Lydia, az orosházi zarándokok egyike. – Tegnap aztán eljött a várva várt nap. Már a buszon is készítettük a lelkünket a nagy eseményre, tájékoztatást kaptunk a missziós kereszt, vagyis a kongresszus szimbólumának üzenetéről és a kongresszus logójáról is. A Népligetig utaztunk busszal, utána a Városligetig transzfer vitt bennünket, majd gyalog haladtunk át a számunkra kijelölt szektorba, mely a Kodály körönd közelében helyezkedett el. Jelentős forgalmi korlátozások voltak, de a szervezők remekül összehangoltak mindent, így nem volt érzékelhető a zsúfoltság. Kilenc órakor kezdődtek a kulturális programok – énekkarok, zenészek teremtettek fantasztikus hangulatot –, majd a 12 NEK nagykövet közül többen tettek tanúságtételt. Forrt a levegőben az emberség és a szeretet. Akik jelen voltunk, mind ezekkel az érzésekkel telve érkeztünk a helyszínre. Ezt az élményt tévén vagy rádión keresztül lehetetlenség megtapasztalni, csakis az értheti, aki ott volt személyesen.

Fotó: Turuczkai Lydia saját gyűjteményéből

Turuczkai Lydia másodjára látta Ferenc pápát. Két évvel ezelőtt Csíksomlyón a pünkösdi ünnepség előtt egy héttel is volt lehetősége hallani a Szentatya szavait.

– Ez egy olyan különleges élmény, melyre nem lehet felkészülni. Hiába is próbálod meg, úgyis fog történni valami, amire nem számítottál. A pápamobilnak köszönhetően nagyon közel kerültünk a Szentatyához, úgy öt méterre haladt el tőlünk, és ez nekem, keresztény embernek egy álom valóra válását jelentette. Bár a liturgiák zöme olaszul folyt, fantasztikus érzés volt, mikor Ferenc pápa magyarul szólt hozzánk. Felejthetetlen élmény volt az ő szájából hallani: „Veletek és értetek mondom: Isten áldd meg a magyart!”

Turuczkai Lydia Ferenc pápa több gondolatát is lejegyezte. A számára legkedvesebbek közül idézünk most: „Kívánom nektek, legyen a kereszt számotokra a híd a múlt és a jövő között.” „Köszönöm a nagy magyar keresztény családnak, amelyet szeretnék magamhoz ölelni különböző rítusaival, történelmével, a katolikus és más felekezetekhez tartozó testvérekkel, akik valamennyien a teljes egység irányába haladunk…” És végül, de nem utolsó sorban a Szentatya egyik legszebb üzenete: „Lépjünk hátra egyet, hogy Jézus Krisztus léphessen elénk, és valóban követői lehessünk!”

– Feltöltődve jöttünk haza. Felemelő és áldott ünnep, amikor mi, keresztények összegyűlünk egy célért, amit a Szentatya személyes jelenléte még jobban megerősít bennünk. Ferenc pápa jelenléte még nagyobb hitet adott az embereknek. Hitet, melyet meg kell őrizni, erősíteni és továbbvinni. A pápa távozott, de a lényeg Jézus, akit hozott nekünk, és ő velünk maradt, hogy magunkkal vigyük az otthonaikba, a munkahelyeinkre, a közösségeinkbe. „Minden forrásom belőled fakad” – hangzik a kongresszus mottója. Merítsünk tehát a forrásból, és vigyük az élő vizet oda, ahol szükség van rá, a szenvedőkhöz, a betegekhez, a nélkülözőkhöz… – fogalmazott Turuczkai Lydia.

Fotó: Turuczkai Lydia saját gyűjteményéből

Iványi László katolikus esperesplébánosunkat a kongresszus jelentőségéről kérdeztük

– Már a tavalyi évben is nagyon készültünk erre a kongresszusra, mely a pandémia miatt 2020-ról 2021-re tolódott. A legjelentősebb része nyilvánvalóan Ferenc pápa részvétele volt, de úgy vélem, ez az esemény valójában csak a pontot tette fel az i-re. A kongresszus jelentősége nem a külsőségekben állt, hanem abban a lelki előkészületben, mely már évekkel ezelőtt megkezdődött. Mi is több lelki találkozót és imanapot tartottunk a tavalyi év során is. A kongresszusi kereszt – melyben a szentek ereklyéit találjuk beágyazva, és mely körbejárta Európát –, az orosházi templomba is eljutott, és itt volt három napon keresztül nálunk.

Orosházán is járt a missziós kereszt.

Ez a kongresszus a hitünk megerősítését és elmélyülését szolgálta. Az ezen való részvétel egy tanúságtétel volt, általa tanúságot tehettünk keresztény hitünkről. Az egyházat ugyanis nem lehet bezárni a templom négy fala közé! A hívőknek szükségük van arra, hogy tudják, nincsenek egyedül – fogalmazott Iványi László.

Egy különleges tárlatra hívjuk fel most az olvasók figyelmét. Az Élet kenyere című kiállítás a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére valósult meg. A készítők célja az volt, hogy olyan műveket mutassanak be, amelyek mély lelki hatást gyakorolnak a látogatókra, elgondolkodtatják őket és pozitív érzelmeket váltanak ki belőlük. A tárlat a Városi Képtárban augusztus 21-e és szeptember 25-e között tekinthető meg.

A kiemelt képen Turuczkai Lydia és lánya látható

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.