- hirdetés -

Épp október 21-én és 22-én halad keresztül a Föld az Orionidák meteorrajon, így a hétvége estéit érdemes a szabadban tölteni. Ha tehetjük, keressünk egy békés helyet távol a város zajától és fényétől, terítsünk le egy plédet, és élvezzük a hullócsillagok látványát!

A hullócsillagok valójában meteoridok, azaz kődarabok, amelyek irtózatos tempóval száguldanak a világűrben. Ha összeütköznek a Föld légkörével, felizzanak, világítanak, ezért látjuk őket lehulló csillagoknak. A már említett Orionidák is törmelékek, egész pontosan a Halley üstökös kődarabjai.

– Az üstökös 75 vagy 76 évente szeli át a Naprendszert, legutóbb 1986-ban járt felénk, legközelebb 2061-ben fog – mesélte Fődi Andrásné, a nagyszénási Mira Csillagászati Egyesület elnöke, amely Egyesület a Kiss György Csillagdát és a Mira Csillagászati Szakkört működteti. – Az üstökös által hátrahagyott törmelékek pályáját a Föld minden évben kétszer keresztezi, május elején és októberben. Az Orionidák meteorraj okozta csillaghullás csúcspontja minden évben október 21-22 éjjelre esik, bár már az október 2. és november 7. közötti időszakban is a szülő üstökös szétszóródott maradványai között halad a Föld.

Fődi Andrásné munka közben. A hullócsillagokhoz most nem lesz szükség távcsőre (Fotó: OrosCafé archív)

Ezen két nap éjszakáján figyelhetjük meg a legtöbb hullócsillagot, de érdemes lesz előtte és utána is lesni az eget, hisz ekkor is gyakrabban lehetünk csillaghullás szemtanúi. Érdekes, hogy már Kr.e. 240-ben is bejegyezték ezt az üstököst, de csak 1705-ben kapott nevet, ugyanis ekkor állapította meg Edmond Halley csillagász, hogy ezek az éves megjelenések ugyanannak az üstökösnek az újbóli megjelenései.

– Idén az előrejelzések szerint óránként mintegy húsz hullócsillagot láthatunk majd, ildomos fényszennyezéstől mentes helyet keresni az égi jelenség megcsodálásához. Igaz, ez a szám nem túl nagy, viszont van esély arra, hogy ezt a húszat szabad szemmel is jól láthassuk, hisz a Hold már este tíz órakor lenyugszik. Tavaly például a Perseidák hullásakor több meteorid érkezett a légkörbe, viszont akkor világosabb volt az ég, így nehezebb volt észlelni őket. Most már tíz óra után sötét lesz, így bárki könnyen megcsodálhatja az üstökösmaradványokat – folytatta Fődi Andrásné.

A szakember hozzátette, az Orion csillagkép felől érkező meterorok többsége várhatóan éjfél után érkezik a légkörbe. Ekkor lesz tehát a csúcs, de már korábban is elcsíphetünk jó néhányat.

A Mira Csillagászati Egyesület ez alkalommal nem szervez közös csillaglest, ennek oka, hogy a csapat a hétvégéjét a Nemzetközi Holdészlelő Éjszakán tölti majd a Békéscsabai Repülőtéren. Viszik új, 120 mm átmérőjű, 1000 mm fókusztávolságú lencsés távcsövüket is, amelyet nemrég adományként kaptak. Szeptember elején a Mira Csillagászati Egyesület – néhány más Békés megyei amatőr csillagásszal közösen – megalakította a Magyar Csillagászati Egyesület Nagyszénási (Mira) Helyi Csoportját, és ez az este, éjjel igen alkalmas lesz számukra a bemutatkozásra.

Amint ismét nyilvános programot szerveznek a nagyszénási amatőr csillagászok, értesítjük olvasóinkat, hisz a mirások mindenkit szeretettel várnak távcsöves megfigyeléseikre.

Kiemelt kép: illusztráció (forrás: pixabay.com)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.