- hirdetés -

A 10 év alatti gyerekek csaknem 20 százaléka, míg a 10-18 év közötti korosztály 68 százaléka fogyaszt energiaitalt. A probléma sokszor nem is a fogyasztással van, hanem azzal, amikor már a napi folyadékpótlás nagy százalékát ez a koffeintartalmú ital teszi ki. Emiatt pedig évente száz kiskorút kell kórházba szállítani. A témával kapcsolatban orosházi diákokat, szülőket és egy tanárt is megkérdeztünk, mit tapasztalnak a helyi fiataloknál.

Egyre több az olyan fiatalkorú Magyarországon, akik naponta akár több cukros üdítőt elfogyasztanak. Már önmagában ez a cukormennyiség is káros a szervezet számára, azonban a gyerekek közül sokan az energiaitalt is üdítőként kezelik, így még annak koffeintartalma is tovább rombolja a fiatal szervezetet. A problémára már a Parlamentben is felfigyeltek, október 2-án pedig Hollik István és Nacsa Lőrinc kérelmet nyújtott be, miszerint szüntessék meg az energiaitalok árusítását a 18 év alattiak számára.

– Én ezzel mondjuk nem értek egyet – fogalmazott Szemenyei Éva, a Táncsics Mihály Gimnázium végzős tanulója. – A szülők valószínűleg úgyis megveszik majd a gyerekeiknek, ugyanakkor a fiataloknak is tisztában kellene lenniük azzal, milyen káros hatásai vannak. Én éppen ezért nem is szoktam energiaitalt inni, tele van cukorral és koffeinnel, ami a fejlődő szervezet számára rendkívül rossz hatással van. Ennek ellenére az iskolában is több embernél szoktam látni reggel, akik minden napot ezzel indítanak – tette hozzá.

Éva osztálytársa Kappán Dorina ugyan szokott energiaitalt fogyasztani, de érzi is, hogy felviszi a pulzusát. A Táncsics diákja egyetértett azzal is, hogy felesleges törvényileg szabályozni az árusítást, hiszen annak ellenére is hozzá fognak jutni a fiatalok. –A korlátozás helyett inkább országos tájékoztatást kellene tartani a kiskorúaknak, hogy milyen veszélyekkel jár, ha valaki folyamatosan fogyasztja ezt az italt. Szoktam látni elég fiatalokat is, akik szerintem nincsenek tisztában ezzel – emelte ki.

Az energiaitalok nem kívánt hatásaira az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is felhívta a figyelmet. Cukortartalma növeli az elhízás és a fogszuvasodás esélyét, koffeintartalma miatt szívritmuszavarhoz, szívbetegségekhez vezethet. A koffein túladagolás egyéb tünetei közé tartozik még a hányinger és hányás, mellkasi fájdalom, szapora pulzus, álmatlanság és a pánikrohamok. 2015-ben mért adatok szerint például négy év alatt 379 olyan esetet regisztráltak, ahol a viselkedési zavart és más megbetegedést energiaital okozott. Ezek 75 százaléka pedig 18 év alatti fiatal volt.

– Azt látom a diákokon, hogy két csoportjuk van: aki tudja, hogy mi ez, és akik üdítő helyett is energiaitalt fogyasztanak – hangsúlyozta Nagyné Dömötör Márta, a Táncsics Mihály Gimnázium pedagógusa. – Azokkal, akik egyszer-egyszer isznak egyet nincsen probléma. A probléma akkor kezdődik, amikor már víz helyett is ezt az italt választják, és nem tudják, hogy milyen káros hatásai lehetnek – mondta, majd két politikus ötletével kapcsolatban hozzátette, ebben az esetben a kávét se lehetne árusítani nekik.

Varga Tímea egy tizenkét éves lány édesanyja elmondta, nagyon ellenzi az energiaitalt. Sosem próbálta ki, és gyermekének sem engedi, hogy igyon. A tiltás ötletével teljes mértékben egyetértett, hangsúlyozta, ő be is szüntetné az energiaitalokat. – Sok ismerőstől hallottam már, hogy rosszul lettek tőle, és kórházba kerültek amiatt, hogy túl sokat fogyasztottak belőle – tette hozzá.

Czapár Enikő szintén édesanyaként egyetértett Tímeával. Véleménye szerint nem tesz jót senkinek, gyerekeknek pedig végképp nem, így az, hogy kiskorúak is fogyasztják már, rendkívül szomorú.

Fotók: OrosCafé

– Ritkán ugyan szoktam inni, de a magas koffeintartalma miatt rögtön érzem, hogy felpörög a szívem. Ebből kifolyólag ugye szívproblémákat tud okozni, így egyetértek a kormány ötletével, hogy tiltsák be a kiskorúaknak való árusítást. Nem is kellene gyártani, hisz ott a kávé, nincs szükség az energiaitalra. Ráadásul már az utcán is lehet látni sajnos a gyerekek kezében, sőt van olyan ismerősöm, akinek a hét éves fiának is kiadták minden szó nélkül a boltban – mesélte az orosházi édesanya.

Az energiaital a magas cukor-és koffeintartalma miatt rendkívül ártalmas lehet egy fejlődő szervezet számára. Sok cég fel is tünteti az ital dobozán, hogy gyermekeknek, terhes nőknek nem ajánlott a fogyasztása, illetve kiemelik, a napi ajánlott adagot ne is lépjék túl. A csomagoláson található figyelmeztetések ellenére, azonban sokan így sincsenek tisztában a veszélyekkel, melyeket az energiaital túlzott fogyasztása okozhat.

Kiemelt kép: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.