- hirdetés -

A Polgármesteri Hivatal nagytermében találkozott október 9-én az Orosházi Oktatás Kerekasztal vezetősége a tagintézmények képviselőivel. A rendezvény témája a májusban elnyert Tehetségbarát Önkormányzat címről és az azzal járó pénzösszegről szóló megállapodás aláírása volt.

Még májusban írtunk arról, hogy Orosháza elnyerte a Tehetségbarát Önkormányzat címet, amit korábban a Nemzeti Tehetség Központ írt ki. A díjat május 16-án vehették át. Akkor megtudtuk azt is, hogy a pályázatokat magánszemélyeknek, tehetséges fiataloknak, illetve olyan intézményeknek, önkormányzatoknak írják ki, akik a célkitűzéseket kiválóan teljesítik. Orosháza városa hat másik önkormányzattal egyetemben kapta meg a kitüntetést.

– A kiírás elvárása az volt, hogy olyan önkormányzatok pályázhatnak, ahol városi vagy települési szinten olyan tehetségfejlesztés folyik, melyből a gyerekek mindenképpen profitálnak – foglalta össze akkor dr. Blahó János, az Orosházi Oktatási Kerekasztal titkára.

A díjjal másfél millió forintnyi pénzjutalom járt, amit tehetséggondozásra fordíthat az önkormányzat. Október 9-én a Polgármesteri Hivatal nagytermében kötötték meg a kerekasztal intézményeivel az erről szóló megállapodást.

– Mivel az iskolák számítanak a legautentikusabbnak a témában, így ők tudják eldönteni, hogy milyen jellegű legyen az a tehetséggondozás, amire fordíthatják a saját összegüket – tette hozzá a kerekasztal elnöke, Bojtor István.

A találkozó során dr. Blahó János kiemelte, korábban azt a tervet alapozták meg a kerekasztal megalakításánál, hogy létrehoznak egy olyan tehetséghidat, ami összekapcsolja az óvodát, általános iskolát, középiskolát és egyetemet, ebben pedig a tehetségek fejlődését, fejlesztését sajátos, az iskolákra jellemző specifikumokkal erősítik. Ez most a cím elnyerésének köszönhetően egy újabb lehetőséggel bővült.

– Az iskoláknak társadalmi küldetése van, ami azt jelenti, hogy itt Orosházán kapják meg a diákok a lehetőséget arra, hogy a tehetségüket kibontakoztathassák vagy a munka világába be tudjanak kapcsolódni. Azért is fontos, mert a hozzáadott érték tekintetében az orosházi iskolák azok, melyek az országos átlag felett teljesítenek, nem véletlenül volt az a két évvel ezelőtti kiemelkedő eredmény is. De bízunk abban, hogy a következő tervünket is hamarosan be tudjuk jelenteni – tette hozzá.

Az iskolák jelen lévő képviselőivel az összeg felhasználási lehetőségeit Vidovenyecz Bianka projektmenedzser ismertette. Ezt követően pedig az iskolák egyesével is bemutatták tehetségműhelyeiket a többieknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.