- hirdetés -

Tizenegy diák és két kísérőtanár érkezett városunkba Kahl am Mainból, szűk egy hetet töltenek Orosházán a Székács Evangélikus Iskola vendégei. Az EVA és a német testvériskola kapcsolata több mint 15 évre nyúlik vissza, a két intézmény, amikor csak teheti, „cserélgeti” tanulóit, hogy azok minél többet láthassanak és tapasztalhassanak a nagyvilágból.

A német cserediákok és kísérőik vasárnap érkeztek Orosházára, nagyobb részük székácsos diákok otthonában vendégeskedik. Délelőttjeiket az evangélikus iskolában töltik, és igaz, egyikük sem beszél magyarul, azért igyekeznek minél több ismeretet magukba szívni a tanórákon. Hétfőn, amint vége lett a tanításnak és kiszabadulhattak a suliból, elindultak együtt egy városnéző sétára. Az itt tanuló gyerekek, valamint Csicsely Szilvia pedagógus kísérték őket végig a belvároson. Első útjuk a főtérre, az üveg körtefához vezetett, majd megtekintették Szent István és Kossuth Lajos szobrát, valamint a Történelmi Emlékparkot is.

– Igyekszünk tartalmas, érdekes programokat szervezni a vendégeinknek Orosházán és azon túl is – mesélte Csicsely Szilvia. – Ellátogatunk együtt Poroszlóra, a Tisza-tavi Ökocentrumba, elutazunk Szegedre, ahol megnézzük együtt a belvárost, többek közt a dóm épületét. A tervek között szerepel még egy pusztaföldvári kirándulás is. A cserediákok Nagy Ádám vendégeiként megtapasztalhatják majd, milyen a falusi élet ezen a vidéken, lesz lehetőségük megismerni a citera hangját, és megtanulhatják azt is, hogyan kell ostort csattogtatni. A pénteki záróesten bográcsozással készülünk, szombaton pedig már repülnek is vissza a vendégeink.

Csicsely Szilvia úgy véli, ez a cserediákprogram még vonzóbbá teszi az egyénként is igen népszerű Székács iskolát. Azok a diákok ugyanis, akik vendéget fogadnak, akár már a következő tanévben megtapasztalhatják, milyen a német vendégszeretet. Nem beszélve arról, milyen hasznos anyanyelvi beszélővel gyakorolni egy idegen nyelvet.

– Örülök, hogy én is a német diákok egyik kísérője lehetek, ez nagyon jó alkalom arra, hogy finomítsak a nyelvtudásomon – mesélte Arva Dániel székácsos diák. – Oviskoromban ismertem meg a németet, itt a suliban heti három órám van. Most lettem nyolcadikos, úgy tervezem, hogy a középfokú nyelvvizsgát még félév előtt leteszem. Az, hogy a cserediákokkal lehetek, sokat segít, hisz szinte egész nap használhatom a nyelvet.

Van olyan cserediák, aki ideérkezte előtt még semmit sem tudott Magyarországról, de olyan is akad, aki rendszeresen, minden évben meglátogatja családjával a Balatont. Ahogy a vendégek elmondták, ők nem a nyelv miatt vágtak neki ennek a kalandnak, sokkal inkább a kíváncsiság hajtotta őket. Minden ország más, mások az emberek, más a kultúra, más a gasztronómia. Ez egy olyan alkalom a számukra, amit kár lenne kihagyni, hisz biztonságos környezetben, kortársaik segítségével ismerhetnek meg egy idegen országot. Aztán pedig jövőre már ők várják a székácsosokat Németországba, hogy megmutathassák, milyen az élet Kahl am Mainban.

Fotók: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.