- hirdetés -

A nagy sikerű és határainkon innen és túl egyre népszerűbb Nemzeti Vágta döntőjét ezúttal nem a Hősök terén, hanem a szilvásváradi Lovas stadionban rendezték a hét végén. A versenyen az orosházi Hajdu család két lova is kivívta az indulás lehetőségét.

Az OrosCafén több alkalommal is hírt adhattunk Hajdu Fanni és lovai, Nárcisz és Ricsi, a Kincsem Parkban és más versenyeken, köztük a Nemzeti Vágtán elért sikereiről. A kiváló orosházi lovas – életkora miatt – az idei Kishuszár Vágtán már nem indulhatott, lovai azonban versenyeztek és nem is akármilyen sikerrel öregbítették városunk lovassportjának hírnevét.

Ricsi és lovasa Klicsu Márton jól mentek az elődöntőben, sajnos egy szerszám hiba miatt (elfordult a lovon a nyereg) ló és lovas nem tudták együtt befejezni a futamot.

Nagyszerűen szerepelt viszont az egyik favoritnak kikiáltott Nárcisz és lovasa Rozs Anna Júlia, akik az ásványvíz országként ismert Szentkirály színeiben versenyezve jutottak be a vágta négy legjobbja közé, a döntőbe.

Harsányi Viktória (kékben) ennél közelebb már nem jutott a győztes, Nárcisz-Rozs Anna Júlia pároshoz (Fotó: Nemzeti Vágta)

A rendkívül izgalmas döntő futamban a legnagyobb riválist, a Nemzeti Vágta tavalyi győztesét rajt hiba miatt néhány méterrel hátrább sorolták. Nárcisz és Julcsi startja közepesen sikerült, de néhány méter után az élre álltak és ezt a helyet már nem is engedték át másnak. Szikszó versenyzője, a tavalyi győztes, Harsányi Viktória és Kassim a rajt után szintén gyorsan előzött kettőt és üldözőbe vette a vezető Nárcisz – Rozs Anna Júlia párost. A fiatal budapesti lovas rendkívül okosan, taktikusan versenyzett, Nárcisz képességeit remekül kihasználva. A kanyarokba kissé óvatosabban mentek be, (nem sodródtak ki, mint üldözőik, végig tartották a belső ívet) az egyenesben pedig Nárcisz tette, amihez a legjobban ért: nagyon gyors volt. Igazából komoly esélyt nem is hagytak az üldözőknek.

Elöl: Rozs Anna Júlia, Nárcisz és Hajdu Zoltán, mögöttük a másik három döntős (Fotó: Nemzeti Vágta)

A verseny után a győztes ló gazdái – Hajdu Fanni és Hajdu Zoltán – elmondták, hogy a jó lovaglás mellett sok munka van ebben a győzelemben.

– Rengeteget edzettünk tudatosan a kanyarokra, hogy ló és lovas egyaránt tudják, milyen sebességgel kell azokba belemenni, mennyire kell megdőlni. Úgy tűnik megérte – mondta a verseny után büszkén a felkészítő és felvezető Hajdu Zoltán.

A döntőn mindent bele kellett adni (Fotó: Nemzeti Vágta)

A győztes Rozs Anna Júlia büszkén és boldogan nyilatkozott az OrosCafénak a verseny után:

– Nagyon izgalmas volt a szilvásváradi vasárnap. Az elődöntőben és a középdöntőben szerencsés volt a sorsolásunk, nem kellett igazán mindent beleadni, így sikerült Nárcisz erejével egy picit spórolni a döntőre. Tudtam, hogy legnagyobb riválisunk, Kassim nagyon erős ló, de azt is, hogy a kanyarokban hajlamos kissé kisodródni, így ha a verseny során végig tudom tartani a falat, abból jól jöhetünk ki. Az se volt baj, hogy Vikit és Kassimot rossz rajt miatt hátrébb sorolták. Igazából az utolsó kanyar után tudtam csak, hogy meg lesz a győzelem, mikor egy kicsit oldalra pillantottam és nem láttam magam mellett senkit. Nárcisz az egész nap során zseniális volt. Óriási köszönet a felkészülés során nyújtott rengeteg segítségért barátnőmnek, Hajdu Fanninak és édesapjának, Hajdu Zoltánnak – tette hozzá a győztes Kishuszár.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.