- hirdetés -

Szeptember 29-én rendezték a már hagyományosnak számító Vörösmarty Napot a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában, ami ezúttal a pályaorientáció köré épült. Orosházi és környékbeli intézmények érkeztek és mutatták meg a diákoknak az általuk nyújtott kínálatot és lehetőségeket. A felső tagozatos tanulók külső helyszínekre is ellátogattak.

Jankóné Lövei Erika, az intézmény osztályfőnöki munkaközösségének vezetője, valamint pályaorientáció felelőse elmondta, hogy a Nemzeti Alaptanterv szerint az tanulóknak minden évben egy tanítás nélküli munkanapot biztosítanak, amit a pályaorientáció köré szerveznek. A Vörösmarty iskolában ilyenkor minden osztály számára különböző programokat biztosítanak, külön az alsó- és felső tagozatos diákoknak.

– A felső tagozatosok már évek óta forgószínpad jelleggel, évfolyamonként vesznek részt a középiskolák szakmabemutatóin, valamint külső helyszínekre is ellátogatnak. Az ötödikesek idén például a könyvtárban tekintették meg a könyvtárosok, majd a múzeumban a muzeológusok és a régészek munkáját. Nagy örömünkre szolgált, hogy a hatodikosaink pedig az OTP Bankba látogathattak el, ahol nagyon érdekes foglalkozásokon vehettek részt – ismertette a részleteket.

Több középiskola is ellátogatott hozzájuk pénteken, Békés (Gál Ferenc Technikum) mellett Csongrád-Csanád vármegyei (Sághy Mihály Technikum) intézmények is, interaktív módon bemutatva az adott intézményben kitanulható szakmákat. A Vörösmarty iskola emellett régi jó kapcsolatot ápol a Kossuth iskolával is, akik szintén bemutatkoztak a diákoknak, valamint a Körös-Maros Nemzeti Park is képviseltette magát.

– Az asztalos szakma, a gépészet, a kereskedelem, a vendéglátás, az elektrotechnika vagy éppen az egészségügy sajátosságaiba is betekintést nyerhettek a tanulóink, a nemzeti park esetében pedig többféle szakma vagy munkakör képviseltette magát. A Békésről érkező intézmény pedig a mezőgazdasághoz kapcsolódó szakmák bemutatójával jött, saját termékeiket is elhozva. Így a gyerekek számára ez nemcsak egyszerű szakmabemutató volt, hanem akár tevékeny részesei is lehettek a bemutatóknak, elkészíthettek olyan dolgokat, ami a legjobban érdekelte őket – tette hozzá Jankóné Lövei Erika.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.