- hirdetés -

A Kossuth iskola előtti kereszteződésben szinte minden napszakban nagy a forgalom. Erre közlekednek a Gyopáros és Szeged felé haladók, illetve a kórház irányába tartók is. Sorozatunk szakértői, Szemenyei Béla és Szemenyei Zoltán gépjárművezető-oktatók most elmagyarázzák, mely szituációban ki élvez elsőbbséget.

Minden autóvezető rendelkezik KRESZ vizsgával, ez világos, a két szakoktató viszont azt vallja, néha nem árt feleleveníteni a szabálygyűjtemény egyes pontjait. Sok éve, évtizede járják Orosháza utcáit, így tudják, melyek a problémás szakaszok. Ez alkalommal is igyekszünk gyakorlatiasan, konkrét helyzeteket elemezve segíteni a biztonságos közlekedést. A mai napon a Kossuth Lajos Technikum előtti részt, azaz a Kossuth tér környékét vesszük górcső alá.

Ebben a kereszteződésben gyakran előfordul, hogy két autó egyszerre kanyarodik Gyopáros, vagyis a Szentesi út felé. Az egyik a belváros, azaz a Penny felől, a másik pedig Hódmezővásárhely, azaz a 474-es út felől érkezik. Mi a szabály ilyenkor? Kinek kell elsőbbséget adnia.

– A belváros felől érkező, jobbra, kis ívben Gyopáros felé kanyarodó járművek elsőbbséget élveznek azokkal az autósokkal szemben, akik a Vásárhelyi út felől érkeznek, és balra fordulnak. Itt van egy járdasziget is kiépítve, ennek védelmében biztonságosan meg tudnak állni a Vásárhely felől érkezők – mondta Szemenyei Zoltán.

A kék autó vezetője helyesen járt el, elengedte a jobbra kanyarodót a járdasziget mellett várakozva

– Nagyon figyelni kell annak, aki a Báthori utcáról egyenesen, a 474-es utat átszelve közlekedik Gyopáros irányába, ugyanis neki is elsőbbséget kell adnia a belváros felől érkezőknek! Ezt rendszerint elvétik a járművezetők. Ennek oka lehet, hogy mivel egyenesen haladnak, ösztönösen úgy érzik, a kanyarodó autónak el kell engednie őket. De ez tévedés! Nekik kell megállniuk az említett járdasziget mellett! – tette hozzá Szemenyei Béla.

Mire figyeljen az a járművezető, aki Gyopáros felől érkezik, és a belváros felé szeretne kanyarodni?

– Ő többszörösen elsőbbségadásra köteles, hisz azokat is el kell engednie, akik szemből, a Báthori utcából egyenesen haladnak tovább, illetve természetesen a főúton, a Vásárhelyi úton érkezőket is. Ezt a KRESZ-ben a balra kanyarodás szabály mondja ki – folytatta Szemenyei Béla.

A piros autó vezetője előbb megvárja a Báthori utcáról jobbra kis ívben kanyarodót, majd a Vásárhely felől balra fordulót, utána indulhat tovább

– Itt leginkább az szokott problémát okozni, hogy aki balra, a belváros felé kíván haladni, nem mer kikanyarodni a Vásárhelyi útra, mert nem tudja, vajon az itt érkező át fog-e sorolni a belső sávba. Ha ugyanis a 474-esen érkező autós egyenesen vagy a felüljáró felé szeretne közlekedni, akkor át kell sorolnia a bal oldali sávba. Viszont a sávváltásnak, vagy legalább már az indexelésnek korábban meg kellene történnie. Ha az érkező autós viszont marad a külső sávban, akkor a Gyopáros felől érkezőként bátran kikanyarodhatunk balra a belső sávba – emelte ki Szemenyei Zoltán.

Mennyire szokták meg az emberek, hogy a Kossuth téren másfél éve új forgalmi rend lépett életbe?

– Fontos, hogy ne megszokásból közlekedjünk, hanem figyeljünk az aktuális forgalmi rendre! Ez érinti a Gyopáros irányából Kossuth térre érkezőket, hisz a besorolások tekintetében másfél éve komoly változás történt. Ha Gyopáros felől a belváros felé szeretnénk továbbhaladni, ma már nem kell azonnal balra sorolnunk – mert akkor a Kórház utcára fogunk kilyukadni – hanem épp hogy maradnunk kell a külső forgalmi sávban, és csak néhány méterrel később kell sávot váltanunk – fogalmazott Szemenyei Béla. Erről a szakaszról korábban itt írtunk.

Mi a helyzet a kórház felől érkezőkre vonatkozó szabályokkal?

Elsőbbségadás kötelező, akárcsak a haladási irány: innen csak egyenesen mehetünk tovább

– Elsőbbségadás tábla alatt találunk még egy kötelező haladási irány táblát is, azaz egyrészt meg kell állnunk, és el kell engednünk a Kossuth téren közlekedőket, másrészt pedig figyelnünk kell arra, hogy a jelzés szerint csak az egyenes irányú továbbhaladás engedélyezett. Rendszeresen látunk olyan járművezetőket, akik nem veszik figyelembe ezt a táblát, és hogy minél előbb visszatérhessenek a belvárosba, elfordulnak balra. Lehet, valaki pár percet spórol így az idejével, de be kell látnia, hogy mindeközben nagyon nagy baleseti kockázatot vállal – tette hozzá Szemenyei Béla.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.