- hirdetés -

A jó idő megérkeztével előkerülnek téli pihenőhelyükről a kerékpárok. Szemenyei Béla gépjárművezető szakoktató mondja el, mit érdemes ilyenkor átnézni rajtuk, és hogy mik sorolandók a kötelező tartozékok közé.

– Vizsgáljuk meg először a gumiabroncs állapotát, figyeljük meg, nincs-e kirepedezve, nincs-e rajta ásványi olajtermék, illetve hogy megfelelő-e benne a légnyomás. Ezután ellenőrizzük a kormányberendezés, akkor indulhatunk el biztonsággal, ha akadálytalanul el tudjuk azt fordítani mindkét irányba. Következhet a fékberendezések állapotának ellenőrzése, próbáljuk ki, fog-e az első és hátsó fék – fogalmazott Szemenyei Béla.

A kötelező tartozékok között találjuk a csengőt, az elöl fehér, hátul piros színű prizmát. A KRESZ előírja az első keréken is a macskaszemet, azaz a fényvisszaverő prizmát, korszerű kerékpároknál ennek szerepét átveszi a gumiabroncson található fényvisszaverő csík. Korlátozott látási viszonyok között, illetve este, éjszaka közlekedve szintén kötelező elöl a fehér vagy kadmiumsárga, hátul pedig a piros fényt kibocsájtó lámpa, néhány éve már mindkettő lehet pulzáló is. Ezeket rögzíthetjük a kerékpárra, vagy akár a testünkre is. A láthatósági mellény nem kötelező, de ha valaki lakott területen kívül kerékpározik, érdemes használnia.

A szakoktató hozzátette, az elektromos kerékpárokra 300 watt teljesítményig nem kell kötelező felelősség biztosítást kötni, afelett viszont igen. Fontos, hogy a becsatolt bukósisak viselését se felejtse el a közlekedésben részt vevő fél. Kiemelte, használatukhoz szükség van legalább moped jogosítványra, ennek hiánya esetén szabálysértést követ el a járművezető.

Fotó: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.