- hirdetés -

Wacky Zoo, azaz Bolondos Állatkert címmel jelent meg első angol nyelvű verses kötete az orosházi születésű Matić Krisztinának. Elmondása szerint az írás számára egy terápia, most megjelent kötete pedig közel két évig készült. A jelenleg Bécsben élő édesanya kisfia miatt szerette volna, ha megjelennek versei, éppen ezért a könyvet is neki címezte.

A gimnázium befejezése után Veszprémben, majd Eötvös Loránd Tudományegyetem tanult Matić Krisztina, mielőtt Londonba, majd Bécsbe költözött. A jelenleg is az osztrák fővárosban élő édesanya montessori óvónőként dolgozik egy angol nyelvű magánóvodában, így nem volt kérdés, hogy a gyerekeknek címezze első verses kötetét.

– Kreatív embernek tartom magam, szabadidőmben kézműves szappant készítek, tortákat díszítek, de az írás az, ami igazán én vagyok – kezdte Krisztina. – Inspiráció mindig akadt számomra, hiszen a szüleim nagy hangsúlyt fektettek nevelésem során az olvasás fontosságára, rengeteg könyvünk volt. A versekbe csak később szerettem bele, a gyermekverseket pedig leginkább a munkám során használom. A saját kötetet a kisfiam miatt szerettem volna, neki is ajánlottam a könyvet az első oldalon, hiszen szeretném, ha maradna valami kincs utánam – tette hozzá az édesanya.

Kisfiának ugyan egyelőre csak mondókákat mond, hiszen a versekhez még nem elég idős. A Wacky Zoo, vagyis Bolondos Állatkert Krisztina elmondása szerint nem csak állatkerti állatokról szól, de minden karakter mulatságos, valamint a versekben sok az abszurditás, amit a gyerekek viccesnek találnak.

– A gyerekek egy hálás közönség, sokat kapok tőlük, a könyv pedig egyfajta ajándék számukra. Sokszor nehéz volt az írás, mivel a versek angolul vannak, és bár kiválóan beszélem a nyelvet, mégsem az anyanyelvem. Két évbe telt, mire a karakterek formát öltöttek a fejemben, közben rímeket és szinonimákat találni sem volt egyszerű. A kész művel aztán több kiadót is megkerestem, míg végül az Amazon KDP – Kindle Direct Publishing – lett a megoldás. Az egyedüli hátrány, hogy a polcokon így nem kapható, kizárólag online formában találkozhatnak még vele az emberek – mondta Krisztina.

A kötet összesen 26 versből áll, amelyek általában 4-6 versszakosak. Krisztina kedvencei közé tartozik a Hedgehog Yoga (Jógázó Sünök) és a Carrot Nose Cat (Répa Orrú Macska). Az édesanya jelenleg is második könyvén dolgozik, melyet karácsony előtt szeretne megjelentetni, hiszen akár egy adventi naptár, 24 verset tartalmaz majd, így az ünnep előtt mindig olvashatnak egyet a gyerekek. Az író azt tanácsolja, ha valaki szeretné kiadni saját írását tenni kell érte. Lehet, hogy száz nemet kap, de majd lesz egy igen is közte.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.