- hirdetés -

Hagyományos húsvéti szokásokkal ismertették meg a gyerekeket az Eötvös József Katolikus Óvodában. A Katica csoport tagjai népviseletben érkeztek, a fiúk locsolóverssel, míg a lányok egy-egy ajándék tojással készültek. Eközben a Bambi csoport gyermekei sem lustálkodtak, az óvónők segítségével próbálhatták ki a tojásberzselés technikáját.

– Húsvét napján korán keltem, ünneplőbe felöltöztem. Rózsavízzel elindultam, egy kis házba bekopogtam. Üdvözlöm a ház lakóit, keresek egy kislányt itt. Rózsavízzel locsolkodom, piros tojást elfogadom. Szabad-e locsolni? – hangzott a fiúk verse az Eötvös József Katolikus Óvoda Katica csoportjában. A gyerekek minden évben várják a különböző ünnepi időszakokat, ez pedig a húsvéttal sincsen másképp.

– Óvodánkban nagy hangsúlyt fektetünk az ünnepekhez és jeles napokhoz kapcsolódó népszokások és néphagyományok tovább örökítésére, ápolására. A húsvét mint a feltámadás ünnepe, egyházi és családi jeles nap egyben. Csoportjainkban változatos technikákat alkalmazva tojást festünk, süteményt sütünk, tojásfát állítunk és természetesen locsolkodunk is. Emellett nagyböjt idején a gyerekek jócselekedeteket gyűjtenek, melyek apró figyelmességek társaikkal és a felnőttekkel szemben – ismertette Gyúrósiné Tóth Gabriella óvodapedagógus, majd hozzátette, egyházi óvoda révén fontosnak tartják, hogy mindezek mellett a gyerekek megismerjék Jézus feltámadásának történetét.

A locsolóvers után a lányok természetesen szívesen fogadták a kölnit, majd egy rövid vers után meglepetés tojással köszönték meg a locsolkodást. Ezután, ahogy húsvétkor lenni szokott, meg is vendégelték egymást a gyerekek. Az asztalon szendvicsek, sütemények és különböző üdítők várták őket.

A Bambi csoportban eközben tojásfestéssel foglalkoztak. Először apró virágokat raktak a tojás héjára, majd mindezt harisnyába kötötték. Az így kapott kis csomagot ezután vöröshagyma, vagy lilahagyma héjának levébe tették, hogy másnap egy csodálatos kis alkotás kerüljön ki onnan. Ez a hagyományos tojásberzselés. Amelyik gyermek elkészült a munkájával választhatott egy kifestőt, mely szintén kapcsolódott a húsvéti tematikához.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.