- hirdetés -

Szombaton megrendezte hagyományos, nagyszabású modell repülő napját az Orosházi Modellező Klub. Az idei rendezvény már a XXIII. volt a sorban.

A nemzetközi modell repülő napot a klub volt elnöke, a kitűnő modellező, Nóbik Gyula honosította meg városunkban. Halála után, az iránta érzett tisztelettől vezérelve a rendezvényt Nóbik Gyula Nemzetközi Modell Repülő Nap néven rendezik és az ország modellező sportjának színe java érkezik ilyenkor Orosházára.

Már reggel kilenckor magasba emelkedett az első gép és különböző káprázatos figurákkal szórakoztatta az akkor még kisebb létszámú nézősereget. Sorra jöttek a következő felszállók. A bemutatók sorát csak az ünnepélyes megnyitó szakította félbe egy rövid időre.

Az egyik sugárhajtóműves Jet, immár a földön (Fotó: Dancsó József)

Volt a levegőben a legkisebb, egy méternél kisebb szárnyfesztávú gépektől a legnagyobb, 6-7 méteres gépekig szinte minden. Voltak helikopterek, turbinás, sugárhajtóműves repülőgépek, vitorlázó repülőgépek. Ottjártunkkor több különleges produkciót láthattunk. Egy bemutató erejéig négy gép – egy robbanómotoros és három sugárhajtású gép – egyszerre volt a levegőben. A fizika törvényeit figyelmen kívül hagyó, fantasztikus helikopter bemutatót is láthattunk az orosházi Kovács Dániel jóvoltából.

– Az ország minden tájáról érkeztek pilóták, mindenki hozta a legújabb technikáját és pazar bemutatókat tartanak. Szerencsére a közönség is évről évre nagyobb számban jön ki ide a reptérre. Most is sokan vagyunk, gyerekek, családok. Ahogy láthatjátok, remek a hangulat – mondta örömmel Csizmadia Péter, az Orosházi Modellező Klub elnöke.

Az előző évekhez hasonlóan megtekintette az eseményt Orosháza polgármestere, Dávid Zoltán is.

– Nóbik Gyula kedves invitálására jöttem először és meghódított engem az itt látott világ. Rendkívül csodálom az elkészített gépek precizitását és a pilóták hatalmas szakmai tudását, amellyel ezeket a káprázatos figurákat be tudják nekünk mutatni. Köszönöm Csizmadia Péternek és a klub elnökségének, hogy Gyula bácsi halála után továbbvitték, sőt fejlesztették ezt a szép hagyományt – tette hozzá a városvezető.

A modell repülő napon jelen voltak és bemutatót is tartottak a klub autómodellezői is, köztük a múlt heti, franciaországi Európa-kupán eredményesen szereplő Gibala Ferenc és Pap János. Hoztak működő autómodelleket, melyeket odaadtak a legkisebbeknek, hogy a gyerekek testközelből próbálhassák ki a modellek irányítását. (A gyermekek arcát látva nincs kétségünk, hogy lesz a klubnak utánpótlása.)

A bemutatók sora, a szórakozás és szórakoztatás a késő délutáni órákig tartott a reptéren. Reméljük, Kecskeméti Krisztina remek képei adnak egy kis ízelítőt a hangulatból.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.