- hirdetés -

A hét sportolója sorozatunk következő főszereplője, az Orosházi Modellező Klub elnöke, Csizmadia Péter. Pályafutásáról a modellrepülő napon beszélgettünk.

Péter Orosházán született és a főiskolai éveket leszámítva azóta is itt él és dolgozik. Az akkori I. sz. iskolában végezte az általánost és mint annyi orosházi társa, a Táncsics gimnáziumban folytatta a tanulást.

– A sporttal viszonylag későn, tizennégy-tizenöt éves koromban kerültem kapcsolatba. Ez még nem a modellezés, a repülés volt, hanem a tenisz. Az OB III-as megyei csapatnak voltam tagja sokáig az Orosházi Tenisz Klub képviseletében. Velük jártunk sokat a megyében versenyekre. A Táncsics után Kecskemét és a GAMF (Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskola) következett, itt szereztem gépészmérnöki diplomát. A főiskola után a Liamarnál helyezkedtem el, a modellezés is itt kezdődött számomra – meséli Péter.

Csizmadia Péter és a nagy hatótávolságú, kamerás gépe (Fotó: CSJ.)

A TMK-ban volt egy Kiss Árpád nevű kollégája, aki kisgyerek kora óta modellezéssel foglalkozott. Ő „fertőzte meg”.

– A repülés mindig is tetszett, aztán egyszer csak Árpi rábeszélt, hogy építsünk együtt repülőgépet. Ez úgy történt, hogy párhuzamosan haladtunk az építéssel. Mindenki csinálta a maga gépét, én pedig a gyakorlatban sajátíthattam el a lépéseket. Ez a kisgépem a mai napig megvan. Egy ezerkettőszáz milliméter fesztávú, balsafa gép volt villanymotorral szerelve. Ezzel a géppel jártam is versenyezni, sőt itt Orosházán sikerült is vele országos bajnokságot nyernem. Nagy meglepetés volt ez számomra, hisz a modellezők közt még zöldfülűnek számítottam. Ezt aztán többféle kategória következett, végül az FPV-nél kötöttem ki. Ez egy kamerával felszerelt nagyobb hatótávolságú repülő, amellyel nagy távolságokra, több tíz kilométerre is el lehet jutni. Egy speciális VR szemüvegben látom, amit a gép kamerája „lát”, sőt a kamera arra „néz”, amerre a fejemet fordítom – avat be a klubelnök.

Péter, a speciális VR szemüveg segítségével „repül” (Fotó: Orosházi Modellező Klub)

Mint mondja, a munkája és a klubelnöki teendők mellett a versenyzés mostanság kissé háttérbe szorult. A sportban mostanra egy igazi célja van. Az Orosházi Modellező Klub működésének és sikerességének fenntartása, fejlesztése mellett az utánpótlás biztosítása.

– Nagyon sok, minél több fiatalnak szeretném megmutatni ezt a csodás sportot, felfedeztetni velük, mennyivel több és meghatározóbb élményt nyújt ez számukra, mint a számítógépes játékok, amelyek minden sport számára konkurenciát jelentenek manapság. Jelenleg is tanítok repülni több srácot és ezt szeretném továbbvinni – fogalmazta meg Csizmadia Péter.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.