- hirdetés -

A modellautók a pályán köröztek, a nyársak a tűzön forogtak Rákóczitelepen. A közösségi programon kicsik és nagyok is találtak maguknak valót, a régi telepi életérzést hozta vissza a Batyus piknikre keresztelt családi nap.

Az Orosháza Városi Modellező és Sport Klub március 15-én, Rákóczitelepen rendezett nyílt napján közelebb hozták az orosháziakat a modellezők világával. A programból egy igazi közösségépítő nap kerekedett. Az orosházi klub tagjai eddig is szorgalmasan gondozták és csinosították a versenypályát és annak környezetét, áprilistól mint üzemeltető felelnek majd a létesítményért. Az egyesülettől megtudtuk, a közös cél, hogy a pálya továbbra is mindenki előtt díjmentesen nyitva álljon, emellett szeretnék visszahozni a régi telepi életérzést, minél több közösségi programnak helyet adni. A sportpálya szabadon használható, de lesz házirend és nyitvatartási idő, továbbá napokon belül kamerákat szerelnek fel az esetleges rongálás és károkozás visszaszorítása érdekében.

Csizmadia Péter, a modellező egyesület vezetője ismertette, az elsődleges tereprendezési feladatokat elvégezték, a tél elmúltával megtisztították és rendbe rakták a pálya környékét, valamint az aszfaltrétegen keletkező hibákat a lehetőségeik szerint korrigálták, de a pálya állapota a profi versenyzéshez már egy komolyabb beruházást követel meg. A kopófelületet, a felső aszfaltréteget szeretnék kicserélni, európai szintű pályává alakítani. A tervek szerint áprilisban kivitelezési szakaszba léphet a felújítás, így a 2024-es versenyszezonra már egy kiváló minőségű versenypálya állhat rendelkezésre Orosházán. – A modellező egyesület összlétszáma csaknem meghaladja a hatvan főt, a többség az autós szakosztályt erősíti – tette hozzá Csizmadia Péter.

A telepi családi napon a négykerekű járművek jutottak főszerephez. Jeles képviselőjük, Pap János éppen egyik versenygépét bütykölte és avatott be minket a részletekbe. – Ez egy 1:5 méretarányú, benzines rallyautó, amely 50-70 km/h sebességre képes. Központi differenciálmű, olajos lengéscsillapító és még megannyi valódi versenyautóra is jellemző alkatrész található benne, számtalan egyedi beállítási lehetőséget adva. A legtöbb pálya más beállítást követel meg, igazodva annak kialakításához, nyomvonalához – sorolta. A szerelés és folyamatos ötletelés a modellezés része, a versenyzés és a „háttérmunka” kéz a kézben jár.

Pap János és versenygépe (fotó: Nagy Kristóf)

A Batyus pikniken sült a palacsinta, a gyerekek kerékpárral, rollerrel köröztek, az ugrálóvár is népszerű volt, majd előkerültek a nyársak, és ki-ki ízlésének megfelelő kenyeret díszített fel a magyaros hozzávalókkal. A rákóczitelepi ünnepi délután jó példa volt a régi hagyományok felidézésére és a kapcsolatok erősítésére. Igény van rá, a tervek szerint lesznek még hasonló megmozdulások a közeljövőben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.