- hirdetés -

Mint azt az elmúlt egy hét időjárásából is megélhettük világon tapasztalható globális felmelegedés bizony hatással van szeretett városunkra is.

Lehet tagadni, ellenezni, de tény, hogy az utóbbi években nagyobb meleg és több rekord közeli hőmérséklet volt Orosházán, mint a korábbi években, évtizedekben. Az is megfigyelhető, hogy a vándormadarak is korábban érkeznek és később indulnak vissza a telelőterületeikre. A tendenciák alapján elmondható, hogy a hőmérséklet tekintetében – amint azt valamennyien, akik itt élünk megtapasztalhattuk – az utóbbi tíz évből nem lóg ki a mögöttünk lévő nyár, mert folytatódott az a tendencia, hogy egyre több és tartósabb hőhullám érkezik.

Jól érzik magukat a banán csemeték a Kós Károly utcán (Fotó: Somogyi Martin)

A széndioxid, illetve az egyéb üvegházhatású gázok visszatartják a légkör melegét, ezáltal a levegőbe több energia kerül, emiatt nagyobbak és látványosabbak a légköri jelenségek. Erősebbek a szelek, nagyobbak az országon belüli hőmérsékletkülönbségek. Ez mindenkit megvisel. Szerencsére idén Orosházát a nagy viharok elkerülték.

Magyarországnak, így kedves városunknak, egyre inkább mediterrán jellege van. A szárazabb nyár után a csapadékmaximum időszaka egyre inkább a téli időszakra tolódik, sajnos egyre kevesebb hóval.

Idén is jónak ígérkezik a füge termés (Fotó: Somogyi Martin)

Mit tehetünk ez ellen? Nem sokat, de változtassuk előnyünkre a körülményeket. Ültessünk mediterrán növényeket, mint ahogy Orosházán is már többen megtették.

Mint azt a kiemelt képünkön szereplő Csajka Endre elmondta, az utóbbi időben, országban járva egyre több helyen látott mediterrán növényeket, melyek szemmel láthatóan jól érezték magukat.

– Arra gondoltunk a párommal, hogy a kertünkbe csempészünk egy kis mediterrán világot. A pálmát másfél méteresen vásároltuk, most pedig – ahogy a képen is látszik – már szépen megnőtt és kellemes hangulatot kölcsönöz a fügével és a többi növénnyel együtt a kertünknek. Télire kicsit be szoktuk csomagolni, de megéri a fáradságot – mondja Endre.

Több kertben és egyre gyakrabban tűnik fel a pálma, a banán, mi több, míg egy évtizeddel ezelőtt a füge nem érett be nálunk, ma már bőszen szüreteljük és lekvárt, vagy akinek sok terem, pálinkát készít belőle.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.