- hirdetés -

Idén már a nyolcadik alkalommal rendezik meg a Vármegyenapot Békéscsabán, az idei esemény során pedig a megszokott programok és értékek mellett újdonságokkal is készülnek. A szeptember 2-i esemény részleteit szerda délután sajtótájékoztató keretében ismertették a békéscsabai Szent István téren.

A tájékoztató során elmondták, hisznek abban, hogy közösségeiket csak erős értékek alapjaira lehet építeni, a folyamatosságra építve azonban igyekeznek folyamatosan megújulni is. Békés Vármegye 2015-ben ünnepelte 300. születésnapját, ennek hatására indult útjára egy évvel később a rendezvénysorozat. Az idei tehát már a nyolcadik alkalom lesz, a hagyományoknak megfelelően az ősz első szombati napján, azaz idén szeptember 2-án.

– Továbbra is öt pillérre építkezünk, a megyei értékeket elsősorban a Megyei Értéktáron keresztül szeretnénk bemutatni. Az értéktár létszáma pedig évről évre növekszik, idén már 75 értékünk van. Épp ezért úgy döntöttünk, hogy az értéktár különböző elemeire fogunk koncentrálni, az idei évben az összesen 8 kategóriából a gasztronómia kerül előtérbe. 26 település csatlakozik hozzánk, lehetőséget kapva a bemutatkozásra. Idén megrendezzük a vármegye legnagyobb kistermelői- és kézműves vásárát is, összesen 89 termelő vagy kézműves csatlakozik hozzánk – sorolta a részleteket Zalai Mihály, a Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke.

Simon Ágnes az újdonságokat ismertette (Fotó: Somogyi Martin)

Hozzátette, hogy a nemzetiségekre is fontos szerep hárul majd, valamint a gyermekeket is szeretnék olyan programokkal megajándékozni, melyek értékes és maradandó élményt nyújtanak számukra. A Jókai Színház előtt a Népművészeti Egyesület szervezésében hatalmas játszóház várja majd a legkisebbeket, majd bábszínházra is szórakozhatnak. Évek óta hagyomány, hogy katonai hagyományőrző egyesületek mutatják meg magukat, az idei öt ilyen egyesület mellett pedig a Honvédség, a Rendőrség, a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ is bemutatkozik.

Az újdonságokról az önkormányzat Vármegyenapért felelős munkatársa, Simon Ágnes számolt be a jelenlévőknek. Elmondta, hogy mivel a rendezvény kinőtte a Szent István teret, így a Kossuth térrel bővült a helyszínek listája, oda települ ki például a Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobusza. A nagyszínpadon az értéktári oklevelek átadása után a délután folyamán zenés és táncos produkciók követik egymást (többek között a Harangos Néptáncegyüttes fellépése), de operett dallamokat is hallhatnak a nézők a Békéscsabai Jókai Színház színművészeinek, Nagy Róbertnek és Király M. Alexandrának az előadásában. Később pedig musical slágerekkel áll színpadra a Sánta László és az orosházi születésű Simon Boglárka. A zenés megnyitót 9 órakor tartják.

Zalai Mihály hozzátette, ebben az évben azt a 75 relikviát készítették el, amit majd ünnepélyes körülmények között adnak majd át az önkormányzatok képviselőinek a színház vigadójában. Ezek az oklevelek az adott település első írásos emlékét tartalmazzák vizuálisan és írott formában is.

– Az orosházi értékeket is igyekszünk majd bemutatni, így például a vármegye legnagyobb kézműves vására és kistermelői piaca nagyon sok orosházinak adott már bemutatkozási lehetőséget és ez idén sem fog változni. A 89 kiállítónk közül számtalan kézműves és kistermelő érkezik Orosházáról, ahogy a katonai hagyományőrző részlegen belül is lesz orosházi vonatkozású kiállítónk. A megyei értéktár is be fog mutatkozni, köztük számtalan olyan érték, ami Orosházához köthető, valamint az ételkóstolás során is találkozhatnak az érdeklődők orosházi búzacsíramáléval és libamájfalatokkal – árulta el kérdésünkre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.