- hirdetés -

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja Kozsuch Kornéllal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés vármegyei elnökével és Prohászka Bélával, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnökével tartott évértékelő, illetve a jövő heti „Főzz és segíts!” című rendezvénnyel kapcsolatos sajtótájékoztatót pénteken Békéscsabán.

Értékelőjében a főispán elmondta, 2023-ban több mint 14 ezer gazda igényelt az egységes kérelmek alapján támogatást, s míg az előző két esztendőben 63 milliárd forint körül mozgott a kifizetett összeg, addig 2023-ban a támogatás mértéke elérte a 99,3 milliárd forintot, köszönhetően a szakszerűen és pontosan elkészített és beadott kérelmeknek. A rekord összegű támogatásból 45 milliárd forintot közvetlen támogatások címén, míg 40,7 milliárd forintot vidékfejlesztési jogcímekre fizettek ki. 12,5 milliárd forintot tett ki a nemzeti támogatások összege, míg 889 millió forintot belpiaci intézkedés során biztosítottak.

Dr. Takács Árpád kitért a kárenyhítések számára és összegeire is. Elmondta, hogy a 2022-es aszálykárok alapján, akkor soha nem látott számú, 7200 kárenyhítési kérelem érkezett Békés vármegyéből. Közel 206 ezer hektárnyi terület szenvedett aszálykárt, ami a vármegyei termőföldek közel fele. 2023-ban mindössze 577 kérelem érkezett be, 13 ezer hektárra.

Elmondta, jelenleg több mint 14 ezer földművest tartanak nyilván a vármegyében, akikkel az agrárkamarával közösen folyamatosan tartják a kapcsolatot. Szólt a kormányhivatal élelmiszer-biztonsági hatósága és a vetőmag labor munkájáról is.

Békés vármegyében súlyos madárinfluenza járvány tört ki a múlt év végén. Ezzel kapcsolatosan a főispán elmondta, jelenlegi előrejelzésük szerint mintegy 1,5 milliárd forint kárenyhítésben részesülnek majd az érintett állattartó gazdák.

Az értékelést a főispán után Kozsuch Kornél, a NAK Békés vármegyei elnöke folytatta. Elmondta, a tavalyi év a 2022-es esztendőhöz képest jó csapadékellátottságúnak számított, tűrhető termésátlagokkal, de nem túl kedvező felvásárlási árakkal.

– A kamara, a Közös Agrárpolitika reformja közepette a kormányhivatallal közösen, folyamatosan igyekezett a támogatási igénylésekről minden információt eljuttatni a gazdákhoz. Sok településre eljutott a közös roadshow. A legnagyobb számban beadott jó igényléseknek köszönhetően Békés vármegyei gazdák kapták a legnagyobb mértékű előleget és kifizetést. Komoly szerepet vállaltak ebben a falugazdászok, akik 8600 támogatási kérelmet adtak be – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón dr. Takács Árpád bejelentette, hogy január 25-én, csütörtökön 10 órától ismét megtartják a ”Főzz és segíts!” című programjukat, amelynek ezúttal a CsabaPark ad majd otthont. A nemzetiségi és gasztronómiai programon bemutatják a vármegyei nemzetiségek konyháját és kultúráját, illetve a vármegyei és települési értékek, a közfoglalkoztatási értékek és a karitatív gondolat egyaránt szerepet kap majd az eseményen. Az elkészült farsangi fánkból szociális intézményeknek, kiemelten gyerekekre koncentráló intézményeknek juttatnak majd.

A részletekbe Prohászka Béla avatta be a sajtó képviselőit. Elmondta, hogy a farsangi fánkhoz a Magyarok Kenyere program lisztjéből kapnak alapanyagot. 50 kiló lisztből, 10 kiló vajból, 25 liter tejből, 4 kiló élesztőből, 300 darab tojássárgájából, 20 kiló baracklekvárból, fél liter sütőrumból, egy kiló kristálycukorból, 4 kiló porcukorból, két kiló citrom reszelt héjából és 30 liter étolaj segítségével sül majd a farsangi fánk. Több mint ezer darab készülhet a finomságból. Az érdeklődők a nemzetiségek konyhájával és számos más finomsággal is megismerkedhetnek.

(Fotók: NAK, Beszédes Nimród Attila)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.