- hirdetés -

Az Egészségfejlesztési Iroda és az Orosházi Mályvavirág Pont csapata augusztus 24-én a Könd és Előd utcák sarkán alakított ki egy kisebb szűrőpontot. A járókelőknek a tájékoztatás mellett lehetőségük nyílt testtömeg összetétel- és vérnyomásmérésre is.

Immár 10 éve működik a Mályvavirág Pont Magyarországon (Orosházán 3 éve) azzal a céllal, hogy a felhívja a figyelmet a nők egészségére, a daganatos megbetegedések, a méhnyakrák, a HPV-vírus megelőzésére. Nem volt ez másként augusztus 24-én sem, ahol a Könd utca és az Előd utca sarkán várták a járókelőket tájékoztatásra vagy akár egészségügyi szűrésekre, testtömeg összetétel- és vérnyomás mérésére, amennyiben valaki élt a lehetőséggel.

– Jelenleg 18 mályvapont működik az országban, a közös feladatunk a figyelemfelhívás, a megelőzés és gyakran maihoz hasonló programok, kezdeményezések szervezése, így például a január végi Gyöngyőrzők nevet viselő rendezvényt is ebből a célból szerveztük, hiszen a méhnyakrákhoz hasonló betegségekkel vagy akár a HPV-vírussal kapcsolatban is nagyon keveset tudnak az emberek.

Épp ezért a 7. osztályos diákok számára is lesz egy ingyenes lehetőség, hogy szeptemberben megkaphassák a védőoltást. Ez a lányok esetében a méhnyakrák, míg a fiúk esetében a szájüregi és egyéb daganatos megbetegedések kockázatát zárja majd ki nagy mértékben – ismertette a részleteket Farkas Attiláné, az Orosházi Mályvavirág Pont vezetője.

A szűrések mellett a program során információkkal, szóróanyagokkal is szolgáltak a járókelőknek. Mint mondták, a honlapjukon ugyan minden megtalálható, de a figyelemfelhívás itt nem állhat meg, épp ezért nagyon hálásak az Egészségfejlesztési Iroda, valamint a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet segítségéért, akik már több rendezvényüket, kezdeményezésüket befogadták. A szerda délelőtti Mályvavirág Pont ugyanis az EFI kezdeményezésére jött létre. Az iroda vezetője, Czank Klára egy nagykövet címet igazoló oklevelet is kapott a Mályvavirág Ponttól.

A következő hónapokkal kapcsolatban is megvannak a terveik, szeptember 20-án egy, a petefészekrákról szóló kiállítás érkezik majd Orosházára, ami a Mályva egyik vándorkiállításának számít, pályázatra készült és a petefészekrák tüneteit mutatja be. Októberre és novemberre is tervezik már a programokat, hozzátették, hogy amint ezek aktuálissá válnak, azokat is nyilvánosságra hozzák.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.