- hirdetés -

Míg zajlik a felújítás a Nagy Gyula Területi Múzeum érdekesebbnél érdekesebb bejegyzéseket oszt meg. A legutóbbi alkalommal egy, az orosházi oktatás történetéhez kapcsolódó dokumentumról írtak, amely az akkor, Orosházi Evangélikus Gimnázium nevet viselő 1941-42-es tanév évkönyvét mutatta be.

Rengeteg történet, ereklye és relikvia található a Nagy Gyula Területi Múzeum gyűjteményében. Sokan nem is gondolnák, milyen színes és fontos emlékeket őriz az épület. – Múzeumunk az orosházi oktatás történetével kapcsolatos dokumentumokban is bővelkedik, ezek közül mutatunk ma be egyet – írják az intézmény Facebook oldalán.

Az evangélikus egyház 1937-ben indított gimnáziumot Orosházán, az igazgató pedig dr. Benkő István lett. A fotókon az Orosházi Evangélikus Gimnázium Évkönyve látható, nem sokkal a kezdetek után, az 1941/1942-es tanévről. Az írás szerint az iskolát jelentős kihívások elé állították abban az időben, ekkor mondott le pozíciójáról az iskola első igazgatója is. Az egyháznak új embert kellett keresnie, aki betölthette az állást, végül Csizmadia Györgyöt, az orosházi születésű aszódi gimnáziumi tanárt választották. Tanárhiánnyal is küzdöttek, valamint a világháború is jelentősen megnehezítette az intézmény dolgát. A tanév mindennek ellenére végül rendben zajlott, és 1942. június 25-én megtartották a tanévzárót.

Fotók: Nagy Gyula Területi Múzeum

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.