- hirdetés -

Ismét előrelépett Nagyszénás és környéke mezőgazdasága. Az Október 6 Gazda Növénytermesztő és Szolgáltató Kft.-nél befejeződött az új szárító építése.

A most üzembe álló szárítóról Szemenyei Sándort, a Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

– Két évvel ezelőtt pályáztunk a Vidékfejlesztési Program keretein belül meghirdetett „Terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása” című, VP2-4.1.7-21 pályázaton. A támogatási kérelmünket támogatásra alkalmasnak minősítették. A beruházás ötven százalékát finanszírozta az Európai Mezőgazdasági, Vidékfejlesztési alap. A régi, negyvenöt éves szárító elbontása után épült meg az új korszerű berendezés. A kapcsolódó eszközök (felvonók, színek, silók) maradtak a régiek. Az innovatív beruházás eredményeképpen, az új szárító jóval kisebb környezetterheléssel működhet. A zaj, a por és a káros anyag kibocsátás mértéke megfelel a mai előírásoknak. A régi szárítóéval megegyező szárítási teljesítményt jóval kevesebb gáz felhasználásával képes elérni. A még jobb energiahatékonyság érdekében az előtároló szín tetején megépítettünk egy napelem rendszert, amely a terményfelhordástól kezdve a kiszolgáló épületekig biztosítja a villamos energiát. A telep tisztán tartásáról környezetbarát, biológiailag lebomló tisztító és fertőtlenítő szerekkel gondoskodunk. A beruházás a Kft. létszámbővítését is lehetővé tette – sorolja az elvégzett munkát az ügyvezető.

(Fotó: Október 6 Gazda Kft.)

Az elkészült új szárító műszaki átadása a múlt héten megtörtént. A nagyszénási és környékbeli gazdák számára jelentős lépés a szárító, amely lehetővé teszi számukra, hogy a megtermelt terményüket helyben, drága szállítás nélkül, jó minőségben száríthatják, sőt a társaság silóiban tárolási lehetőség is rendelkezésükre áll.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.