- hirdetés -

Hatékonyság, fejlődés és biztonság. Ezzel a három szóval jellemezte a Béke-Agrár Kft-t a cég ügyvezetője, Szőke-Molnár Tibor. Az egykori Béke TSZ igazán eredményes 2023-as évet zárt, az idén azonban igencsak nagy kihívások állnak előttük, így szükség lesz a takarékoskodásra. Az átvételi ár csökkenése már az év végén körvonalazódni látszott, 2024-et pedig már a csökkentett összegekkel kellett indítaniuk, amely leginkább a növénytermesztést viselte meg. Az ügyvezető azonban hangsúlyozta, akkor is talpon maradnak, ha egy veszteséges, vagy eredmény nélküli évet zárnak.

Hogyan értékelné a cég 2023-as évét?

– Tavaly igazán eredményes évet zárt a cégünk. Köszönhető ez annak, hogy van egy jól működő tejelő szarvasmarha telepünk. A növénytermesztés sajnos – mint minenki másnál – nálunk is veszteséges volt, azonban a tejnek köszönhetően nem volt semmi problémánk.

Milyen célokkal indult a cég számára az idei év?

– Sokkal rosszabb kondíciókkal indulunk a mezőgazdasági vonalon. Tavaly a tejnek az ára elfogadható volt, csupán az év vége felé kezdett csökkeni a vételár, azonban 2024-ben már erről a csökkenő árról indultunk. Így nem csak a növénytermesztés néz ki veszteségesnek, hanem a tejtermelés is. A célunk tehát, hogy megpróbáljuk mindezt nyereségessé tenni. A termelési eredményeink egyébként rendben vannak, azonban amennyiben az átvételi árak nem változnak, úgy adódhatnak problémák.

Hogyan próbáltak megbirkózni ezzel a problémával? Mit jelent ez a cégre nézve?

– Ahol csak lehet takarékoskodunk, és optimalizálunk minden tevékenységet, amit lehetséges. Emellett egy pályázatot is benyújtottunk, melynek célja egy új tehénistálló építése. Reméljük pozitív elbírálást kapunk, és a hatékonyságunkat növelve lépést tudunk tartani majd a világgal. A tejben biztosan nagyobb bizalmat látok, félek azonban, hogy a növény nagyobb mínuszt fog eredményezni a cégnek. Mivel azonban mi egy cégcsoporton belül gazdálkodunk, így van egy védőernyőnk úgymond. Más területek eredményessége segít, hogy átvészeljük az időszakot, így biztos talpon fogunk maradni. Még abban az esetben is, ha eredmény nélküli évet zárunk. Nem ez a cél persze, hiszen mindent megteszünk azért, hogy a 2024 is egy eredményes év legyen.

Fotó: Nagy Kristóf

Egy ilyen helyzetben a dolgozók hogyan reagálnak, milyen a csapat, a szaktudás?

– Nagyon jó csapatunk van szerencsére. Jelenleg 72 fő dolgozik nálunk, akik főként szarvasmarhával és növénytermesztéssel foglalkoznak. Óriási szaktudással rendelkeznek, a vezetőség pedig fiatal, ami szolgálhat más-más perspektívával a cég számára. Egészen máshogy gondolkodnak egyes esetekben, és nekünk pont erre van most szükségünk. Mindenki a maga frontján megteszi amit tud, ami a maga felelőssége. Emellett hiába adódnak problémák, nem tervezünk elbocsátást, sőt a napokban még néhány új munkatárssal is gazdagodtunk, illetve továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a képzésekre, valamint egy évben több közös ebédet is rendezünk.

Önök a város egyik nagyadózó cégeként vannak jelen. Esetleg mondana néhány érdekességet, aminek köszönhetően a lakosok jobban megismerhetik a Béke-Agrár Kft-t?

– Ugye ez volt az egykori Béke TSZ, így vannak állattartással és növénytermesztéssel foglalkozó részek a cégen belül. Négy évvel ezelőtt csináltunk egy olyan komposztálót, amely véleményem szerint Orosházán más mezőgazdasági cégnél nem igazán van jelen. Ennek során a szarvasmarha trágyának a komposztáló feldolgozásával foglalkozunk, amely egy plusz érték a cég számára. Emellett, ami esetleg még új lehet, hogy folyamatosan benne vagyunk K+F (Kutatás + Fejlesztés) pályázatokban is. Most is folyamatban van egy tudományos kutatás, melynek lényege, hogy a tehenekre EKG jellegű készülékeket rakunk fel, melyek rögzítik az életjeleket, különböző adatokat. Ebből próbálunk a gödöllői egyetemmel egy olyan előrejelző rendszert létrehozni, mellyel tudnánk egy esetleges nehéz ellésről. Az egyetemen ez kis egyedszámmal már működött, állatvédelmi szempontból pedig egy igen fontos próbálkozás, hiszen így napokkal korábban tudhatjuk, mely állatokra kell jobban odafigyelni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.