- hirdetés -

Minden, ami makettezés és modellezés – egy rendhagyó kiállítás megnyitójának helyszíne volt március 16-án a Nagyszénási Kulturális Központ. A tárlat lényegében egy életút munkáját örökítette meg, Márta János mutatta be, hogy az elmúlt évek során milyen alkotásokat készített, de több vendég és csapat bemutatkozott. Autók, vadászgépek, hajók modelljei várták a vendégeket.

Nagyszénás életében már több alkalommal is tartottak visszatérő rendezvényeket, de vannak köztük olyanok, melyek különösen az emberek szívéhez nőttek az elmúlt időszakban. Ilyen az autó- és motor kiállítás, mely annak idején Márta János álmaként valósult meg, aki régóta rajong a technikai sportokért. Ez a rajongás pedig a saját alkotásaiban is visszatükröződik, hiszen ezúttal makettek és modellek tárlatára várta a környékbelieket a Nagyszénási Kulturális Központba.

Meghívott vendégei között voltak az Orosháza Városi Modellező Klub tagjai, a Körös Makett Klub képviselői, valamint MIG29-es pilóták is tartottak előadásokat, vagy beszélgettek egy kicsit a vendégekkel. Egyikük, Takács Géza alezredes, nyugállományú vadászpilóta nyitotta meg a rendezvényt, kiemelve, hogy egy olyan pillanat részesei lehettek, melyre már régóta vártak.

Márta János és vendégei (balról jobbra): Takács Géza alezredes, nyugállományú vadászpilóta, Péter Zoltán őrnagy, aktív vadászpilóta, Peszeki Zoltán alezredes, nyugállományú pilóta, Molnár Gábor százados nyugállományú pilóta (Fotó: Takács Csaba)

– Egy igazi életművet láthatnak most Márta János révén, akinek hálás szívvel köszönjük, hogy megtisztelt minket bizalmával és meghívott minket az eseményre, mint támogatókat. A mi ismertségünk még 2012-ben kezdődött, amikor Jani barátunk úgy döntött, hogy olyan maketteket készít el, amivel már versenyeken is szerepelhet. Meglepett minket egy olyan emberrel találkozni, aki bár korlátok között él, de mit sem vesztett lelkesedéséből és ilyen elhivatott ezzel a gyönyörű hobbival kapcsolatban.

Rengeteg érmet nyert, nagyon sokszor találkoztunk vele ezt követően is, tavaly pedig Békéscsabán egy kéréssel fordult hozzánk. Szeretett volna szülőhelyén, azaz itt Nagyszénáson egy életmű kiállítást nyitni, és megkérdezte, hogy mi támogatnánk-e őt ebben. A lehető legnagyobb örömmel mondtunk igent és jöttünk segíteni – idézte fel.

Fotó: Takács Csaba

Maga a kiállító, Márta János is hálás szívvel mondott köszönetet mindenkinek, aki csak eljött megtekinteni a tárlatot, illetve egyesével is külön kiemelte azokat a személyeket, akiknek köszönhetően a program létrejöhetett. Mesélt egy kicsit arról is, milyen rendezvényeken, kiállításokon szeretne még részt venni a közeljövőben. Meghatottan tette hozzá, hogy még 7-8 évvel ezelőtt aligha hitte volna el bárkinek, hogy ezeket az álmait valóra válthatja.

Ezt követően ajándékokat adtak át, többek között a kulturális központ vezetőségének és munkatársainak, valamint János édesanyjának is támogatásáért. A makettezés mellett a modellezés is nagy hangsúlyt kapott, ezzel kapcsolatban pedig az orosházi klub is készült egy kis bemutatóval, amit nagy érdeklődéssel vettek szemügyre a rendezvény látogatói.

Pap János elmondta, hogy már nagyon várták ezt a napot, hiszen régi jó kapcsolat van köztük és Márta János között, így ismét örömmel fogadták el ők is a meghívást. A bemutató mellett autóikat, érmeiket, kupáikat, a közelmúltban elért eredményeiket is bemutatták a közönségnek. Ezen kívül is számos mester- vagy hobbi kategóriában készített alkotást, Ferrarik, vadászrepülők, ikonikus filmes járgányok (Knight Rider, Halálos iramban, Vissza a jövőbe) kicsinyített másait, a Titanic- és különböző hajók makettjeit, vagy akár a pilóták egyenruháját is megnézhették az érdeklődők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.