- hirdetés -

Több mint harminc éve dolgozik óvónőként Bellák Anikó, az Orosháza Városi Önkormányzat Napköziotthonos Óvodája Ifjúság utcai telephelyén. Az elhivatott pedagógus már fiatal korában tudta, hogy egyszer ezt a hivatást fogja végezni. Az orosházi óvónő csatlakozott az „Így tedd rá!” pedagógiai programjához is, melyben a magyar kultúra elemeit korszerű módszerekkel ötvözve tanítják a gyerekeket. Példaértékű munkájával, az elvégzett képzés után méltón érdemelte ki a Mintapedagógus címet.

Bellák Anikó már óvodás kora óta óvó néni szeretett volna lenni. Mindig is példaképként tekintett nagynénjére, Kulik Józsefnére, aki egykor a rákóczitelepi óvoda vezetője volt. Az ő odaadó munkája sarkallta arra az orosházi óvónőt, hogy végül a gimnázium elvégzése után Szarvasra, a Brunszvik Teréz Óvóképző Főiskolára jelentkezett.

– 1992-ben szereztem meg a diplomám azóta is a jelenlegi munkahelyemen az Orosháza Városi Önkormányzat Napköziotthonos Óvodája Ifjúság utcai Telephelyén dolgozom. A munkám valamennyi részét szeretem, de a legjobban a gyerekekkel való foglalkozás áll közel a szívemhez. Nagyon jó látni, hogy a csoportomba kerülő három éves gyermek az együtt töltött idő után alkalmassá válik, hogy a következő életszakaszba, vagyis iskolába lépjen – hangsúlyozta Bellák Anikó.

Véleménye szerint egy jó óvodapedagógus nyitott, el- és befogadó. Nagyon fontos, hogy szeresse a gyerekeket, a legjobb tudása szerint segítse őket, és kész legyen a folyamatos megújulásra. Az „Így tedd rá!” program is egy képzés, ahol a pedagógusok a hagyományos magyar kultúra elemeivel ötvözött korszerű módszereket sajátítanak el.

– A program gazda, Balatoni Katalin szavaival élve: „A program célkitűzései között épp úgy szerepel a magyarság megtartásának, nemzeti identitásunk megteremtésének feladata, mint a széleskörű fejlesztési területek megjelenítése. Nincs annál jobb tartalom gyermekeinknek, mint saját kulturális tőkénkből fakadó hagyományunk, ami évszázadok alatt tökéletesre csiszolódott nemzedékek sokasága által. Ahhoz azonban, hogy mindezek az értékek beköltözhessenek a gyermekek szívébe lelkébe, új szemléletre volt szükség. A módszertan sajátossága, hogy élményként továbbítja a hiteles és értékes tartalmakat mind a pedagógusoknak, mind a gyermekeknek.” – mondta az óvodapedagógus.

A Mintapedagógus címet 2021 óta pályázhatják meg azok a pedagógusok, akik elvégezték a program 30 órás képzéseit, és elkötelezetten hisznek munkásságukban. – Példaértékűen jelenítik meg a magyar kultúra és pedagógia páratlan világát, magas fokon képzettek ezen területeken és lépteikkel, szavaikkal, hangjukkal, ugrásaikkal tulipánokat hagynak maguk mögött gyermekek, családok, közösségek lelkében – olvasható az „Így tedd rá!” program honlapján.

– A címet minden év augusztusában az „Így tedd rá!” Pedagógustáborban adja át Balatoni Kata, mellyel jelenleg összesen 54 pedagógus rendelkezik szerte az országban. Nagyon örülök, hogy a tulipános közösséghez tartozom, hiszen folyamatos a megújulás és sokat tanulunk egymástól. Nincs szakmai irigyég és féltékenység. Nagyon nehéz szavakkal leírni, hogy mit érzek, amikor velük vagyok: kiteljesedést, megnyugvást, bizalmat – zárta Bellák Anikó.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.