- hirdetés -

Belgiumban, Mettetben adtak egymásnak randevút a rallycross európai legjobbjai augusztus első hétvégéjén. Az orosházi Kárai Tamás és csapata számára igen kalandosan és végül sikeresen alakult a belgiumi hétvége.

Nem sikerült jól a kvalifikáció az orosházi pilóta számára. Az egyik gondot az időjárás okozta. Hol esett az eső, hol elállt. A pálya pillanatok alatt felázott, de szinte ugyan olyan hamar száradt is, így nagyon nehéz volt a következő futamra az épp megfelelő gumit kiválasztani. A szombati időmérő futamok során két defekt is akadályozta a jó szereplést és eléggé hátra is került az összetett értékelésben. Volt egy ütközése is a német Münnichhel. A vasárnapi harmadik és negyedik kvalifikációs futamát nyerte, de még egy 10 másodperces időbüntetést is el kellett szenvednie. Végül a 13. helyet sikerült megszerezniük, vagyis az elődöntők előtt az első számú tartalék pozíciójában várták a folytatást. Végül – ha kis szerencsével is, (Münnich visszalépett az elődöntős szerepléstől) de sikerült versenyezniük az elődöntőben.

Tamás az elődöntő előtt tartalékként áll a rajtrácson (Fotó: Kárai Motorsport)

Az Audi A1-es és pilótája is jó teljesítményt nyújtottak, negyedik pozícióban végeztek az elődöntő futamon, amivel rendes körülmények közt nem kerülhettek volna döntőbe. Itt megint következett egy csavar a történetben. A versenybíróság – Tamásék kivételével – mindenki szereplését vizsgálta, különböző szabálytalanságok elkövetése miatt. Késett is a vizsgálat miatt a döntő rajtja.

Közvetlenül a start előtt hirdették ki a versenybírák, hogy ki, milyen büntetést kapott, így az a helyzet állt elő, hogy Tamás mégis a döntő résztvevője lett, a hatodik, utolsó rajtkockából indulva.

A döntő első körében is volt egy rendes adok-kapok (Fotó: Kárai Motorsport)

– El lehet képzelni a történetet. A háttérben zajlanak az események. Várakozol a döntő előtt és a főszerelőd egy váratlan pillanatban megütögeti az autód tetejét: “Benn vagy a döntőben,hajrá!” Ajtó becsuk, odagurulsz a rajtvonalhoz és felteszel mindent egy lapra – emlékszik vissza Kárai Tamás.

A döntőben aztán nagyot ment. Egy remek rajt és az első kanyar után már ott volt az elejében. Itt is volt egy rendes adok-kapok, ki is tolták az Audit a pályáról, de jó lélekjelenléttel, gyorsan vissza tudott jönni. Szerencsére jó Joker taktikát is sikerült választani és végül remek versenyzéssel, Anton Marklund és Ulrich Linnemann mögött befutva megszerezte idei második dobogós helyezését, a norvégiai után az újabb harmadik helyet. Az összetett Európa-bajnoki ranglistán ezzel az ötödik helyen áll.

Ulrich Linnemann (b), Anton Marklund és Kárai Tamás a belgiumi dobogón (Fotó: Kárai Motorsport)

A másik orosházi pilóta, Koncseg Zoltán szintén remekelt ezen a belgiumi hétvégén. Az élete első Európa-bajnoki szezonján versenyző fiú már azzal is eddigi legjobb eredményét érte el, hogy sikerült magát beverekednie a döntőbe, az ott megszerzett negyedik hely pedig további hab volt a tortán. A promóter szavazata alapján Koncseg Zoltán lett a hétvége legjobb pilótája.

A rallycross Eb. idei utolsó futamát a hét végén, Németországban rendezik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.