- hirdetés -

Idén már a nyolcadik alkalommal rendezik meg a Vármegyenapot Békéscsabán, szeptember első szombatján. A Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke, Zalai Mihály sajtótájékoztató keretében ismertette a legfontosabb tudnivalókat.

Sajtótájékoztató helyszíne volt augusztus 8-án Békéscsabán, a Vármegyeháza, ahol a 2016-os évben útjára induló, idén tehát már a nyolcadik alkalommal rendezett Vármegyenap részleteit ismertette Zalai Mihály. Elmondta, hogy 2015-ben ünnepelték meg Békés Vármegye Önkormányzatának 300. évfordulóját, ebből indult ki az ünnepi program ötlete és lehetősége, amit végül a Szent István téren valósítottak meg, minden évben szeptember első szombatján. Idén így szeptember 2-án tartják meg a rendezvényt.

– A koronavírus-járvány idején két alkalommal rendeztük meg szűkített formában, de mindig megtaláltuk rá a megoldást. Ezalatt a két év alatt először csak kézműves vásárt szerveztünk, majd a következő években színpadi produkciók nélkül, de ettől eltekintve mindig nagy népszerűségnek örvendett a program. 2016-ban a legfontosabb alapkő a megyei értékek bemutatása volt, amelyet az értéktár ismertetésén keresztül valósítottunk meg. Most is ez lesz a fő cél, azoknak az értékeknek a bemutatása, melyek az itt élőket jellemzik. Egyrészt, hogy jobban megismerjük egymást, hiszen kulturális szempontból egy rendkívül sokszínű vármegye vagyunk, másrészt nemzetiségi kultúra szempontjából. Várjuk az érkezőket, a települések, városok képviselőit, mint ahogy az erre utazó, nyaraló embereket is – ismertette a részleteket.

Zalai Mihály ismertette a részleteket (Fotó: Somogyi Martin)

Mint mondta, mivel már 70-nél is több vármegyei érték van meghatározva, ezért egy-egy értékkategória mentén szeretnék őket bemutatni. Idén a gasztronómiai értékek kerülnek majd fókuszba. Újdonság lesz a Nemzeti Művelődési Intézet gasztróbusza és az ott zajló ételbemutatók, ételkóstolások. A további szekciók is ugyanúgy működnek majd a megszokott módon, kézműves vásárral, termelői piaccal és az előzetes információk alapján 85 kiállítóval várják majd a vendégeket. A nemzetiségek bemutatkozása az ukrán nemzetiséggel bővül majd.

A gyerekeknek a Népművészeti Egyesület segítségével többek között játszóházzal, mesemondással, bábszínházzal készülnek. Bemutatót tartanak még a különböző rendvédelmi szervek, a TEK, a rendőrség, a honvédség, a készenléti rendőrség munkatársai is.

– Ami még újdonság lesz az előző évekhez képest, hogy egyre nagyobb helyet igényel a program megrendezése, így ki kell bővítsük a helyszínt a Kossuth tér felé, amit Békéscsaba városától a Szent István tér mellett megkaptunk. A déli órákban történő átadóhoz emellett egy pályázat keretében elkészítettük azokat a relikviákat és okleveleket, melyek egy-egy településnek a legkorábbi történelmi említését jelenítik meg vizuálisan. Olyan relikviák ezek, melyek erősítik a hovatartozást és akár kora középkori szövegrészleteket is tartalmaznak – tette hozzá a vármegyei önkormányzat elnöke.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.