- hirdetés -

Édesanyja cselédkönyvét, képeket és iratokat ajándékozott a Nagy Gyula Területi Múzeumnak Végváriné Rehák Gizella. Hasonló dokumentummal ma már nem is találkozhatunk, sokan így azt sem tudják, mi célt szolgált akkoriban a cselédkönyv. Szverle Gizella egykori dokumentuma szép állapotban maradt fent az utókor számára, csakúgy, mint iskolai értesítője a második világháború utáni időkből.

Szverle Gizella a cselédkönyve szerint tizenhárom évesen lépett szolgálatba háztartási alkalmazottként. A Nekem Értem Velem NGYTM Facebook oldalán azt is megemlítik, hogy kezdő havi bére 22 pengő volt. A cselédkönyvben egyfajta bizonyítványként a hűségről, ügyességről, szorgalomról és erkölcsiségről nyilatkoztak a gazdák. Végváriné Rehák Gizella édesanyja minden tekintetben kifogástalannak minősült, családtagnak tekinthető minősítést kapott. Gizella abban a korban így már önálló keresettel rendelkezett, amit most el sem tudnánk képzelni egy vele egykorú gyerekről.

– A könyvben szereplő gazdák tanítók voltak, ahol is a mindenkori iskolaépület takarítása is édesanyám feladatai közé tartozott. Macher Lajos a Szalmapiac-téri iskolában tanított, a másik nevet nem tudjuk elolvasni és nem is emlékszik rá anyukám. A harmadik hely, ahol édesanyám dolgozott nem szerepel már a cselédkönyvben, a háború miatt megváltoztak a cselédek szerződtetésének feltételei – tájékoztatta a múzeumot Végváriné Rehák Gizella.

A cselédkönyv mellett Gizella, édesanyja egykori 1939/1940-es tanévben kiállított iskolai értesítőjét is a múzeumnak ajándékozta. Az akkor VI. osztályos lány Szentetornyán az evangélikus iskolában tanult. Abban az időszakban már nyolc osztályos volt az oktatás, bár a háború miatt több helyen ezt csak később vezették be. Szverle Gizella a munkája mellett tanulmányaiban is kitűnően teljesített. Emellett érdekes lehet látni, milyen tantárgyakat tanultak akkoriban a diákok.

Fotók: Nagy Gyula Területi Múzeum

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.