- hirdetés -

A felvételi eredmények kihirdetésével arról is döntenie kell a leendő hallgatóknak, hogy albérletben, vagy kollégiumban szeretnék tölteni az egyetemi éveket, hiszen mindkettőnek meg vannak a maga előnyei és hátrányai. A tervekkel kapcsolatban az orosházi fiatalokat is megkérdeztük, illetve utánajártunk, mennyibe kerül jelenleg a kollégium és egy lakás Szegeden, illetve a fővárosban.

A Pont Ott Parti után már csak egy hónap választja el a fiatalokat, hogy amennyiben szükséges elköltözzenek az általuk választott egyetemi városba. Több helyen július 26-val már meg is kezdődik a kollégiumba való jelentkezés, illetve egyre több albérlet jelenik meg a különböző Facebook csoportokban is.

Szegeden a kollégiumi díjak átlagosan 9-10 ezer forintig nyúlnak, viszont több helyen tanulmányi eredményhez kötik, hogy valakit felvesznek vagy sem. Albérletek tekintetében, ha a leendő hallgatónak elég egy külön szoba, vagy éppen megosztana a barátaival egy nagyobb lakást, úgy 40 ezer forintból már kijöhet egy havi lakbér. Amennyiben valaki úgy dönt, hogy egyedül költözne 80-90 ezer forintért már találhat lakást, de átlagosan körülbelül 110 ezer forinttal kell számolni egy másfél-két szobás lakhely esetében.

– Én az albérletet választottam, illetve több ismerősöm így döntött. Leginkább a kényelem miatt szeretnék külön lakást, mivel fontos, hogy legyen egy hely, ahol egyedül tudok egy kicsit lenni. Az árak tekintetében úgy gondolom, hogy Szegeden megéri albérletbe menni. Amennyiben Budapesten mennék egyetemre, az már más lenne, hiszen ott, akár háromszor annyi is lehet a lakhatás – mondta Hellenthal Mary, aki Szegeden, a Gazdaságtudományi Karon folytatja tanulmányait.

Forrás: freepik.com

Bódai Réka szintén idén érettségizett. A fiatal orosházi lány inkább kollégiumba szeretne menni, de fél, hogy mivel szociálisan nincsenek rászorulva, elutasítják majd jelentkezését. Kiemelte, amennyiben végül tényleg az albérlet lesz a megoldás, úgy biztos a barátaival keres majd egy közös lakást, így jobban megoszlanak majd a költségek.

– Kollégiumba szeretnék majd költözni – kezdte Tóth Nikoletta, aki Budapesten választott egyetemet. – Egyrészt a kiadásokban is sokkal olcsóbb, másrészt gimnáziumban is kollégista voltam és imádtam. Mivel a távolság miatt nagy valószínűséggel jogosult leszek a kollégiumra, ezért nem is nagyon nézegettünk albérleteket, csak a barátaimtól hallottam, mennyire drágák a fővárosban – tette hozzá.

A szegedi árakhoz képest egy budapesti kollégium is már drágább, ott 12-18 ezer forint között mozognak a szobák. Albérlet tekintetében pedig valóban jóval magasabbra rúgnak az árak, már egy egyszerű 20 négyzetméteres lakásért is elkérhetik a 130-140 ezer forintot. Amennyiben többen osztoznának egy lakáson, úgy a több szobás helyek fejenként akár 60 és 100 ezer forintos kiadást jelenthetnek havonta.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.