- hirdetés -

Habár a Nagy Gyula Területi Múzeum még zárva tart, közösségi média oldalaikon folyamatosan nyomon követhetjük, mely tárgyakkal és relikviákkal találkozhatunk majd az intézmény nyitásakor. Legújabb sorozatukban Krausz Imre, orosházi fényképész emlékét és munkásságát elevenítik fel. Köztük egykori fényképezőgépe és több, az utazásaiból származó képeslap is a múzeum tulajdonát képezi.

Krausz Imre 1923. április 8-án született Orosházán. Már gyerekkorától kezdve érdekelte a fényképezés, így 1952-ben néhány társával az Orosházi Petőfi Kultúrházban megalakította a fotószakkört. Végig fényképezte a világot, 127 országban járt. Saját bevallása szerint az 1977-1980 közötti ausztráliai utazása volt számára a legemlékezetesebb – olvasható a Nekem Értem Velem NGYTM Facebook oldalán.

A fényképész hagyatékából több tárgy is bekerült a múzeum gyűjteményébe, köztük egy Pajtás 6×6 box fényképezőgép, amely igen népszerű volt az 1960-as évek elején. A Krausz Imrétől származó tárgyakat és fotókat az Orosházi Ipartörténeti és Művészettörténeti Alapítvány és annak kuratóriumi elnöke, Jusztin Balázs ajándékozta a Nagy Gyula Területi Múzeumnak.

A sokak által csak „Kis Krauszként” ismert fotográfus 36 évesen, 1959-ben tette le mestervizsgáját Békéscsabán, egykori mesterlevele is a múzeum gyűjteményét képezi. A Pajtás 6×6 típusú gépe mellett Krausz Imre Utitárs elnevezésű fényképezője és egy szovjet gyártmányú vaku is az alapítvány ajándékai között volt.

A fotográfus minden utazását gondosan megtervezte, hosszas feljegyzéseket, pontos ütemterveket írt a meglátogatandó helyszínekről, sokszor pedig még térképet is készített. Utazásairól útinaplót is vezetett, melyben leírta élményeit, valamint rengeteg fotót készített. Ezek közül az útlevele, a skandináviai körutazáshoz készített térképe, egy Spanyolország–Portugália–Marokkó IBUSZ csoportos kirándulás ütemterve és oltási könyve is megtekinthető lesz a múzeumban.

A fotók és fényképezőgépek mellett rengeteg képeslap volt a világutazó fényképész tulajdonában, melyeket útjai során vásárolt. A Nagy Gyula Területi Múzeum több mint 2100 darabot kapott a lapokból, melyek a világ minden tájáról származnak. Többek között a moszkvai Vörös térről, a portugáliai Palácio Nacional da Penáról, a gízai piramisokról is látható kép. Legendás 33-as méretű cipőjében megjárta Tokiót, New Yorkot, Sydneyt is, ahonnan szintén képeslapokkal tért haza, és amelyek most a múzeum tulajdonában állnak.

Fotók: Nagy Gyula Területi Múzeum

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.