- hirdetés -

Idén is folytatódik a Magyar Örökség Díjas „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program, melyet az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ koordinál.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarok lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók magyar gyermekeket segítő szervezeteknek, határainkon innen és túl, közel százezer határon inneni és túli magyar gyermek és család mindennapi kenyeréhez járulva ezzel hozzá. A magyar gazdáknak hála, a program első évében összegyűjtött 10 tonnát egy évtized alatt sikerült több, mint százszorosára növelni. Nagyon fontos az egymási iránti szolidaritás, minden magyar felelős minden magyarért és ez a gondolat fejeződik ki a Magyarok Kenyere program révén is.

A tavalyi év a gazdák számára az extrém aszályos időjárás miatt nagyon nehéz volt, de ez sem akadályozta meg az Orosháza környéki gazdákat abban, hogy a kevésből is adjanak és negyvenhét orosházi gazda 5,91 tonna búzát tett a rászorulók asztalára.

A polgármester a tavalyi nehéz évben is az adományozók közt volt (Fotó: OrosCafé)

A Magyaraok Kenyere Programot idén is meghirdették. Ezzel kapcsolatban Kozsuch Kornél, a NAK Békés Vármegyei elnöke elmondta, idén is a szokott gyűjtőpontokon fogadják Békésben a gazdák búzafelajánlásait, illetve a NAK Békés Vármegyei Igazgatóságának békéscsabai székházába is bevihetik zsákokban a terményt a felajánlók.

– Ha keveset is, de sokan adományoznak gabonát, akkor érvényesül a program mindkét célja – vázolta a megyei agrárkamara elnöke. – Vagyis többen vállalnak sorsközösséget a Kárpát-medencei és a békési rászorulókkal, másrészt nőhet a felajánlott mennyiség. A gyűjtőpontokat úgy alakítottuk ki, hogy mindenki a legközelebbi helyen adhassa le felajánlását. Tavaly a a bajban még feljebb tették a lécet a gazdák, több mint négyszáz felajánló révén jött össze a 39 tonna búzaadomány Békésben – tette hozzá az elnök.

A Magyarok Kenyere Program keretében adományozott búzát a következő gyűjtőpontokon várják: Csabai Raktárszövetkezet, Dombegyházi Agrár Zrt., Kert-Land Kft. (Vésztő), Orosfarm Zrt. (Orosháza), MOROKO-FARM Kft. (Szarvas), Szárító és Tároló Mg. Zrt. (Kondoros) és Nagy János Szárító (Békés).

A gyűjtőpontok vezetői mellett a tótkomlósi malom tulajdonosa, a búza- és lisztadományok szállítói a tavalyihoz hasonlóan, idén is szerepet vállalnak a program sikeres végrehajtásában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.