- hirdetés -

Melyik iskola neve volt először Polgári iskola? Hol volt a régi posta és a Magyar Olasz Bank Rt.? A Nagy Gyula Területi Múzeum gyűjteményének fotóival visszatekinthetünk a múltba, miközben fotós kollégánk, Somogyi Martin fényképei megmutatják milyenek ezek az épületek a jelenben.

Orosházán a 19. század utolsó harmadában nagy igény mutatkozott egy polgári iskola létrehozására – írja Józóné Katalin, a múzeum igazgatója. Veres József, országgyűlési képviselő volt az, akinek köszönhetően végül ez az álom megvalósult. Komoly lobbitevékenységet folytatott a község képviselő-testületénél, míg végül 1893. augusztus 21-én megtörtént az ünnepélyes alapkőletétel. Az intézmény építése gyorsan haladt, majd 1894. augusztus 1-jén fejeződtek be a munkálatok, majd október 13-án ünnepélyesen is felavatták az iskolát. Az intézmény Magyar Királyi Állami Felsőmezőgazdasági Polgári Fiú- és Leányiskola néven a második világháború lezárásáig működött, ezt követően államosították. 1950-1962 között I. Számú Általános Iskolának hívták, 1962. május 12-én pedig felvette a költő, József Attila nevét. A rendszerváltást követően az önkormányzat lett a fenntartója, 2011. szeptember 1-től pedig a református egyház vette át az iskolát, ekkortól lett a neve Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola.


Az 1871-es közigazgatási átszervezés Orosházát is járásbírósági székhellyé tette. Megfelelő nagyságú és méltó épület azonban csak a két világháború között épült a városban a Magyar Királyi Járásbíróság orosházi egysége számára. A mai épületet 1925-ben építették, amely továbbra is járásbíróságként funkcionál.

1883-ban épült az a létesítmény, melyet 1907-től a Magyar Királyi Postahivatal vett használatba. Az orosházi főposta egészen 1991-ig ott is működött egészen az Eötvös téren megépített postaépület átadásáig. Az egykori házban most üzletek és lakások találhatók.

Az evangélikus bérházat 1910 és 1912 között építtette az evangélikus egyház, melynek földszinti részét már a kezdetektől fogva üzlethelyiségeknek adták bérbe. A Győry Vilmos tér és a Kossuth Lajos utca sarokrészén – ahol ma a Pingvin Patika van – a Magyar Olasz Bank Rt. fiókja működött. Józóné Katalin kiemelte, az orosháziak közül még sokan emlékezhetnek például az Elit cipőboltra, amely a bank helyét vette át, és a mellette lévő többi üzletre is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.