- hirdetés -

Gyermek nyári tábor néven futott a Csehi-Gyömrei család első tábora, a helyszín alapvetően a Székács iskola volt, de a gyerekek sok külső helyszínen is élvezhették a közösen töltött perceket. A táborozók lovaskocsikáztak, meglátogattak egy állatorvosi rendelőt, jártak a rendőrségen, stábunk a csütörtöki napon a népi játszóház pillanataiba kukkantott bele.

Mondhatni, családi programként fogtak bele a szervezők az egészbe. Csehiné Gyömrei Éva tanító, valamint férje, Csehi József tanár, és Évi nővére, Bánki-Horváthné Gyömrei Médea pedagógiai asszisztens együtt úgy gondolták, valóra váltják álmukat, és közös erővel szerveznek egy olyan tábort, amelynek kereteiben a kedvenc helyeiket látogathatják meg, és a kedvenc elfoglaltságaikat űzhetik együtt gyermekeikkel és a jelentkező gyerekekkel.

– Egyszerűen jól akartuk magunkat érezni, fontos volt számunkra, hogy az ismeretszerzés mellett jó hangulatban teljen a tábor egy hete – mesélte Csehiné Gyömrei Éva szervező. – Bár életkorban igen nagy a különbség a táborozóink között, hiszen a legkisebb csupán ötéves, a legnagyobb pedig már elmúlt tizenegy, mégis azt hiszem, sikerült olyan programokat szerveztünk, amelyeket mindannyian élveztünk. Esténként nem kellett a gyerekeket és minket sem álomba ringatni, ez kijelenthetem, tartalmas napokat töltöttünk együtt, sok-sok ölelést, új ismeretségeket, szép élményeket, boldog pillanatokat kaptunk mindannyian.

A tábor nem egy témára épült, mindennap más és más várt a gyerekekre. A hét tartalmazott többek közt egy lovas napot, amelynek keretében a táborozók ellátogattak a Gepárd Lovas Egyesület otthonába. Lovaskocsival érkeztek a Földvári útra, majd az egyéni lovaglások után lovaskocsival is indultak vissza a belvárosba. Ezt az utazási formát kifejezetten imádták a gyerekek.

– Jártunk az Orosházi Rendőrkapitányságon is, ahol Kis Rozália rendőr főhadnagy várt minket. A kulisszatitkokat szájtátva hallgatták a gyerekek, a zárka is nagyon izgalmas volt mindannyiunk számára – folytatta a táborvezető.

– Egy másik napon az egyik helyi állatorvosi rendelőt látogattuk meg, Árgyelánné dr. Kishonti Fanni rendelési idő alatt fogadott minket, így a gyerekek láthatták, hogyan kezeli, gyógyítja a cicákat és a kutyákat, sőt, egy kisebb műtéti beavatkozást is végignézhettük. Ez is hatalmas élmény volt a gyerekeknek, akárcsak a másnapi, szintén Fannival töltött óra.

– Az állatorvos asszisztensével, Zsófival és három agárral érkezett hozzánk az iskolába, ahol a felelős állattartásról meséltek a gyerekeknek. A táborozók új ismereteket kaptak az oltásokról, a vírusok megelőzéséről, illetve arról, hogyan kell egy kutyust kölyökkorától felnőttkoráig nevelni, lelkileg és egészségileg úgy gondozni, hogy az valóban teljes körű legyen – mesélte Éva.

A csütörtöki nap a mozgásé volt, délután fitnesz tánc óra várt a táborozókra, a délelőtt folyamán pedig Orbánné Kovács Ilona tanító, gyermektánc oktató népi játékokkal és néptáncórával készült a gyerekeknek.

– A népi játékokat imádják a kicsik, hisz könnyen tanulhatók, egyszerűek, akárcsak a népdalok, amiket együtt énekelünk hozzájuk – mesélte Ilona. – Fontosnak tartom a hagyományaink megtartását, ez az örökségünk, amit tovább kell adnunk. A néptáncnak komoly fejlesztő hatása is van, fejleszti a gyerekek ritmusérzékét, térlátását, egymáshoz való viszonyukat.

Orbánné Kovács Ilona Füredi Ákos kollégájával együtt egy szilágysági táncbemutatóval is kedveskedett a táborozóknak, akikre ezután moldvai táncház várt.

Csehiné Gyömrei Éva szervező elmondta, úgy érzi, ezen a héten tanító néniként új vizekre evezett, és így a tábor végeztével kijelentheti, bármikor újrakezdené és megszervezné a Gyermek nyári tábort. Főként, hogy ilyen fantasztikus társakkal, részben családi körben tehette meg mindezt.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.