- hirdetés -

VÉEM 8.a az OKT-26-on? – Mi a talányos mondat megfejtése? Az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola (VM) 2023-ban ballagott 8.a osztálya a ballagás után 5 éjszakás vándortábort szervezett a Zemplénbe, pontosabban az Országos Kéktúra (OKT) útvonalának 26. szakaszára, a Boldogkőváralja – Nagy-nyugodó etapjára.

Amint azt Tompa Lajos, a ballagó ének-zenei osztály osztályfőnöke, a túra szervezője elmondta, a vándortáborban az osztály tanulóinak nagyobb része kipróbálhatta erejét, elszántságát. A 13 diákból és vezetőjükből álló csapat két korábbi vörösmartys tanulóval és Tompáné Barabás Edit pedagógussal kiegészítve június 19-én indult neki a körülbelül 80 kilométeres gyalogútnak.

Sárospatakra vonattal jutottak el, az első napi szállásuk a tengerszem kempingben volt. A délutánt városnézéssel, strandolással töltötték, megnézték a Református Kollégium csodálatos épületét és a Rákóczi várat is. A második nap első programja a Megyer-hegyi Tengerszem felfedezése volt, majd Makkoshotyka irányába folytatták a nehéz terepen, nagy szintkülönbségekkel útjukat. Két egymást követő éjszakán Óhután, az erdei iskola épületében szálltak meg, így volt alkalmuk megcsodálni mindhárom „huta”, azaz Óhuta, Középhuta és Újhuta gyönyörű, rendezett településeit.

A harmadik napon egy túrahátizsák nélküli „könnyed” program volt a Sólyom-bérc megmászása, ahonnan tökéletesen belátható volt a teljes Nyugat-Zemplén a távolban a következő napi céllal, Regéc várával. A negyedik túranapon így reggel Regécre vette az irányt a vándorló csapat, a kora délutáni várlátogatás után estére már Mogyoróskán várták vacsorával és szállással az orosháziakat. A kirándulás ötödik napján Boldogkőváralja volt a céljuk, ahova az Arka patak völgye mentén jutottak el. A könnyű, szép erdei út végén a szállásadó turistaház udvarán medence várta a megfáradt vándorokat.

A vacsorát követően, hiszen mégiscsak 8 együtt töltött évet zártak le, egy kötetlen, őszinte beszélgetés következett diákok-diákok és diákok-pedagógusok között. Az együtt töltött napok zárásaként az utolsó éjszaka kemény vihara a korábban már Erasmus+ és Határtalanul! pályázatokon megedződött diákok alföldi csapata számára is csak még emlékezetesebbé tette a zempléni túrát. Az utolsó hazautazással töltött nap során már csak néhány kilométer gyaloglás, a vasutazás 4 átszállással (és a vihar miatt több késéssel) volt hátra.

A hat nap rövid statisztikája tehát a következő: 120 000 lépés, körülbelül 80 kilométer, átlagban 8 kilogramm tömegű hátizsákok, rengeteg játék, sok beszélgetés és nevetés. A Vörösmarty Mihály Általános Iskola közleményében köszönetet mondott a diákok osztályfőnökének.
– Köszönjük ezt is, mint mindent Tompa Lajos tanár úr – hangsúlyozták.

A képek forrása: a kirándulók saját felvételei, https://www.kektura.hu/okt-szakasz/okt-26, www.google.com/maps, https://terkep.turistautak.hu/.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.