- hirdetés -

Közel 482 millió forintból újult meg Mezőhegyesen a csapadék- és belvízvédelmi rendszer. Erdős Norbert országgyűlési képviselő és Pap István, a település polgármestere június 27-én sajtótájékoztatón számolt be a sikeres projektről, melynek köszönhetően a rendkívüli időjárási viszonyokkal is fel tudják venni a versenyt a városban.

Lezárultak a Csapadék-és belvízvédelmi fejlesztések Mezőhegyesen című projekt munkálatai. A beruházás során több mint három kilométer hosszban építettek és újítottak fel csapadékcsatornákat, emellett pedig három átemelő és egy szikkasztó mező nyújt majd segítséget a felgyülemlett víz elvezetésében.

– Környezetvédelmi szempontból is fontos beruházást zártunk ma. Szeretném kiemelni például a művelődési ház mögött kiépített szikkasztó mezőt, amely jelentős csapadék esetén a mögötte található park növényeinek adja majd le a vizet. Emellett magát a csapadék- és belvízvédelmi rendszert is, melynek kiépítése csaknem egy éven keresztül tartott – mondta Erdős Norbert országgyűlési képviselő.

A rendszer a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül valósult meg, melyre 450 millió forint vissza nem térítendő európai uniós és 32 millió forint kiegészítő támogatást kapott a város. Pap István, Mezőhegyes polgármestere kiemelte, ez a projekt volt az elmúlt időszak egyik legnagyobb fejlesztése, nem csak értékében, de tartalmában is.

– Nagyon szükséges volt már ez a fejlesztés, hiszen a régi rendszer már elavult. Nem tudta elvezetni a csapadékot, és sok esetben összekeveredett a szennyvízzel, ami már a lakosság számára is egészségügyi kockázatot jelentett. Ennek javítása érdekében terveztük ezt a projektet, amely azt gondolom nagyszerű minőségben készült el. A rendkívüli időjárási viszonyok, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék kihívást jelent, amelyhez komoly műszaki háttér kell és úgy gondolom, ez a projekt megfelelő erre – hangsúlyozta a polgármester, majd megköszönte az országgyűlési képviselő támogatását.

A projekt több másik, a várost érintő beruházáshoz is kapcsolódik. Ilyen a kerékpárút kiépítése, a járdafelújítási munkálatok, a Ménesbirtok beruházásai és a zöld város projekt is, melyeknek köszönhetően egy komplex fejlesztés valósul meg a város jelentős részén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.