- hirdetés -

Egy szegedi és egy apátfalvi művész alkotásaival találkozhatnak az érdeklődők a Városi Képtárban. A Múzeumok Éjszakája alkalmából a Nagy Gyula Területi Múzeum „Álmok és színek” címmel rendezett kiállítást. Martonosi Amália és Nagy Zoltán alkotásai egy csodálatos világba kalauzolják az embert.

A Múzeumok Éjszakájának délutánján, június 24-én nyitották meg a Nagy Gyula Területi Múzeum legújabb kiállítását a Városi Képtárban. Józó Tamásné múzeumigazgató elmondta, ritka alkalmak egyike ez az esemény, hiszen ritka, hogy ajánlás alapján rendezzenek tárlatot.

– Martonosi Amáliát és Nagy Zoltánt egy kedves ismerősöm ajánlotta a figyelmünkbe, Megnéztük alkotásaikat és nagyon megtetszettek. Kifejezetten örültünk annak is, hogy nem orosháziak, így ki tudjuk bővíteni kicsit határainkat. Az alkotók Szegedről és Apátfalváról érkeztek. Persze szeretjük, amikor orosháziak mutatkoznak be, de mindenképp pozitív, hogy tágítani tudjuk határainkat – hangsúlyozta Józó Tamásné.

A megnyitó elején Martonosi Csaba köszöntötte a vendégeket, majd felolvasta művészetről szóló saját versét. A két kiállító, valamint a vers szerzője ezután egy közös dallal készültek. Ketten énekeltek, míg Nagy Zoltán gitárral kísérte őket.

– Az én képeim leginkább egy-egy gondolatot, érzést ábrázolnak. Van aki tájakat és tárgyakat fest, én inkább a gondolatokat ragadom meg és próbálom vászonra vinni. Az alkotáshoz az olajfesték állandó, de az eszköz, amivel felviszem azt a festőkéstől kezdve az ujjamon keresztül bármi lehet. Már 35 éve festek, a képeimen látszik, ha épp valaminek nagyon örültem, vagy ha valami mélyen érintett. Úgy tartom, azt érdemes megfesteni, amire nincsenek szavak. Pont olyan, mint a zene, de ezeket az érzéseket a festészet eszközeivel sokkal jobban el lehet mondani. Olyan, mintha egy külön nyelv lenne – hangsúlyozta Nagy Zoltán.

A megnyitó és köszöntők után minden érdeklődő elindult, hogy megtekintse a különböző alkotásokat. A tárlat másik kiállítója, Martonosi Amália, művésznevén Mia, elmondta, ő javarészt absztrakt és szürrealista alkotásokkal érkezett az eseményre.

– Általában olajfestékkel készítem a műveket, de hoztam néhány grafikát is. Szeretem az érzelmeimet és a gondolataimat közvetíteni a vászonra, és ezzel szeretnék az embereknek egy kis szeretetet adni a mindennapokban. Már gyermekkoromban a nagymamám is segített nekem a művészetek világában, de a felnőtté válás során elmaradt a kedv. Körülbelül másfél éve jutott eszembe ismét, hogy alkossak valamit – mesélte Mia – Aki szeretne festeni vagy rajzolni, mindig legyen bátor és merje önmagát adni. Azt rajzolja, vagy fesse le, ami belülről jön – tanácsolta a művész.

Martonosi Amália alkotása közül 34, Nagy Zoltán festményeiből pedig 15 tekinthető meg a kiállításon. A festmények és grafikák között rengeteg színnel, és érdekes tájképekkel is találkozhatunk, amelyek garantáltan odavonzzák az ember figyelmét.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.