- hirdetés -

Az ételallergia és ételintolerancia témakörében az orosházi Egészségfejlesztési Iroda szervezésében Lászikné Kergyó Beáta dietetikus tartott előadást Mentes napok címen. A június 13-án eseménynek a helyi kórház ebédlője adott helyet. Cikksorozatunk első részében az előadót az ételallergia és -intolerancia közötti különbségről, az okokról és a tünetekről kérdeztük. A folytatásban a diétatartás áll majd a fókuszban.

Mi mondható el a gluténérzékenységről? Az is kinőhető?

– A gluténérzékenység (coeliakia) egy autoimmun folyamat, nem nőhető ki, nem gyógyítható, de egy élethosszig tartó gluténmentes diétával teljes életet élhetnek az érintettek. Ebben a diétában nem fogyasztható búza-, árpa-, rozs- vagy zabtartalmú étel, még egy morzsányi sem. Minden késztermék összetevőlistáját el kell olvasni, hisz lehet, hogy olyan étel is tartalmaz glutént, amire nem is gondolnánk. Ilyenek a teljesség igénye nélkül a felvágottak, a májasok, a különféle fűszerkeverékek, csokoládék, gumicukrok stb. Sok termék összetétele folyamatosan változik, lehet, hogy ami fél éve gluténmentes volt, ma már nem az, úgyhogy folyamatosan résen kell lenni. Nagyon fontos figyelni a keresztszennyeződésekre is! Például gluténmentes rántott hús nem készülhet olyan olajban, amiben előtte búzalisztes rántott húst sütöttek! Figyelni kell a faeszközök, szűrők, mosogatószivacs használatára is!

Azt mondta, egyetlenegy morzsa is gondot okozhat. Miért ennyire veszélyes a cöliákiás gluténérzékenység?

– Ha a páciens glutént fogyaszt, elindul az antitestek termelése, károsodik a bélnyálkahártya, „lesimulnak” a bélbolyhok, elégtelen lesz a tápanyagok felszívódása. Van, aki ezekre a „bűnözésekre” különböző tünetekkel hevesen reagál, van, aki tünetmentesen átvészeli, de az előbb említett folyamat mindkét esetben elindul a szervezetben. Emellett, ha valaki nem tartja a gluténmentes diétát, kialakulhatnak társbetegségek, mint pl. az 1-es típusú diabetes, a pajzsmirigy alulműködés, meddőség, idegrendszeri problémák. A felszívódási zavar miatt kialakulhat nagyfokú hajhullás, bőrszárazság, tápanyaghiány is, úgyhogy nem szabad vele játszani!

Illusztráció: forrása pixabay.com

A többi ételintolerancia esetén kevésbé súlyos tünetekkel találkozunk?

– Igen, a cöliákia a legveszélyesebb, a tejcukor, tejfehérje, tojás, szója stb. érzékenység kinőhető és a diéta megszegése nem okoz ilyen szintű egészségkárosodást. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy bátran megszeghető a diéta. Azt szoktam mondani az anyukáknak: „minél többet bűnözik a gyermek, annál inkább kitolódik a gyógyulás időszaka”. Két-három év komoly odafigyelés után jó eséllyel elköszönhetünk az ételintoleranciától. Próbáljuk meg minél jobban megerősíteni az immunrendszert, amiben segítségünkre vannak a vitaminok, ásványi anyagok!

Milyen módszerrel mutathatók ki ezek a betegségek?

– A diagnózis felállítható speciális vérvizsgálati módszerekkel, hidrogén kilégzéses tesztekkel, coeliakia esetén szükség lehet vékonybél biopsziára is. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a diagnózis felállításához szükséges vérvétel előtt nem szabad megkezdeni semmilyen diétát, mert akkor fals eredményt kaphatunk. Pozitív eredmény esetén mindenképp keressünk fel gasztroenterológus szakorvost, illetve dietetikust!

Mivel lehet helyettesíteni a tiltott ételeket?

– Tejcukor-érzékenység esetében laktózmentes termékek fogyasztása javasolt, tejfehérje allergia esetén teljes tejmentes diéta szükséges, amit növényi tejekkel, növényi termékekkel helyettesíthetünk. Coeliakia esetén gluténmentes termékek használata megengedett. A boltokban rengeteg diétás termék található, itt a pénztárcánk és az ízlésünk szab határt.

Mit tehetünk még a diétatartáson és az immunrendszer megerősítésén túl?

– Fontos a vegyes táplálkozás, kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, hisz azokban sok az adalékanyag, igyekezzünk házi vagy kistermelői termékeket vásárolni. Fogyasszunk mindig idénygyümölcsöket és zöldségeket! Nagyon fontos a mozgás és a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás is.

Fotók: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.