- hirdetés -

Az ételallergia és ételintolerancia témakörében az orosházi Egészségfejlesztési Iroda szervezésében Lászikné Kergyó Beáta dietetikus tartott előadást Mentes napok címen. A június 13-án eseménynek a helyi kórház ebédlője adott helyet. Az előadót kérdeztük.

Mi az alapvető különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

– A két esetben eltérő okok váltják ki a tüneteket. Míg ételallergia esetén az immunrendszer tehető felelőssé, addig az ételintolerancia emésztőrendszeri betegség. Megnyugtató, hogy a gyermekek ételallergiája általában felnőttkorra visszahúzódik.

Milyen tünetekkel szembesülhetünk az egyik, és milyenekkel a másik esetben?

– A tünetek hasonlóak, a megjelenésük időpontja azonban más. Allergia esetén az étel elfogyasztása után azonnal tapasztaljuk őket, ilyen lehet például a bőrviszketés, a bőrkiütés, ajkak, nyelv duzzanat vagy a légszomj, de lehet ez hányinger, hasmenés vagy mellkasi fájdalom is. Intolerancia esetén a bélrendszer tehető felelőssé, a tünetek lassan, órák, esetleg napok múlva jelennek meg és a súlyosságuk függ az elfogyasztott étel mennyiségétől is. Ez utóbbi esetekben a szervezet bármely pontját érintő panasz alakulhat ki, a páciensek általában több tünetről számolnak be.

Illusztráció: forrás pixabay.com

Beszéljünk előbb az ételallergiáról! Miért alakul ki egyes embereknél, míg mások szabadon élhetik az életüket?

– Az allergia kialakulása az étellel való első találkozáskor kezdődik. Legelső alkalommal, amikor a páciens elfogyasztja az adott ételt, a szervezete veszélyesként ismeri fel azt. Ennek hatására aktiválódik az immunrendszer, amely ellenanyagot kezd termelni a károsnak nyilvánított étellel/összetevővel szemben. Ha később újra találkozik vele a szervezet, akkor azonnal nagy mennyiségű hisztaminnal fog reagálni, és erre alakulnak ki a már említett tünetek.

Milyen mértékben érinti ez a betegség a mai társadalmat?

– Hazánkban a felnőttek 1, a gyerekek 7%-a allergiás valamilyen ételre. Az ételallergia sokszor mutat családon belüli halmozódást, így felveti az öröklődés lehetőségét. A gyerekek leginkább a tejre, szójára, tojásra, fruktózra, azaz gyümölcscukorra, halakra, a tenger gyümölcseire, eperre vagy az olajos magvakra érzékenyek, a leggyakoribb felnőttkori allergia pedig a tojás-, a kagyló-, a hal- és a mogyoróallergia.

Miért fontos a diétatartás? Mi történik akkor, ha elcsábul és bűnözik az illető?

– Az ételallergiának nagyon ritka esetben életveszélyes állapotot kiváltó tünetei is lehetnek. Biztosan mindannyian hallottunk már a hírekben olyan esetről, amikor egy minimális mennyiségű mogyoró elfogyasztása a beteg halálát okozta, hisz allergiás rohamot, sokkot okozott nála. Ezek extrém ritka esetek. Alapvetően azt szoktam mondani, hogy minél többet bűnözünk, annál jobban kitoljuk a gyógyulás időszakát. Pedig bizonyos gyerekkori érzékenységek két-három év komoly odafigyeléssel, pontos diétatartással és folyamatos immunrendszer-erősítéssel kinőhetők.

A folytatásban az ételintoleranciáról, azon belül is a cöliákiás gluténérzékenységről olvashat bővebben, illetve tanácsokat kaphat a diagnózisfelállítással és a diétatartással kapcsolatban. Cikkünk folytatását hamarosan megtalálja az OrosCafén.

Kiemelt kép: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.