- hirdetés -

A Mályvavirág Alapítvány 2022-es művészeti pályázatának győztese, Blumenschein Ágota munkáiból szervezett kiállítást az Egészségfejlesztési Iroda és az orosházi Mályvavirág Pont. A Nőgyógyászati Onkológiai Világnap alkalmából, szeptember 20-án a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben nyitották meg a tárlatot, ahol az alkotó a képein keresztül mutatja be a petefészekrák tíz legjellemzőbb tünetét, ezzel hívja fel a figyelmet a prevencióra.

A Mályvavirág Alapítvány már évek óta igyekszik felhívni a figyelmet a nőgyógyászati daganatos megbetegedésekre, ezek megelőzésére. Farkas Attiláné Edit, az orosházi Mályvavirág Pont vezetője elmondta, a rák korai diagnosztizálása rengeteget segíthet, azonban például a petefészekrákos esetek 70 százalékában még mindig későn veszik észre, ha baj van.

– A Mályvavirág Alapítvány 2022-ben a Petefészekrák Világnapján hirdetett egy művészeti pályázatot, melynek győztese Blumenschein Ágota lett. A művész az alkotásaival egy balerinán keresztül mutatja be a petefészekrák tíz legjellemzőbb tünetét, ezzel is felhívva a figyelmet ennek megelőzésére – ismertette Farkas Attiláné. – A kiállítás létrejöttét a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, valamint az Egészségfejlesztési Iroda támogatta, amiért nagyon hálásak vagyunk, hiszen már július óta működünk együtt, hogy felhívjuk a figyelmet a szűrések fontosságára – tette hozzá.

A kiállítás megnyitóján Giricz Szilvia, a kórház ápolási igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, a Mályvavirág Alapítvány minden évben karkötőket ajándékoz az intézménynek, melyeket a nőgyógyászati daganattal küzdő betegeknek juttatnak el. A köszöntő beszédet követően Varga Alexandra, mályvalány és pszichológus olvasta fel novelláját, melyben kifejtette, mit gondol a női létről. – Nőnek lenni kiváltság, báj, szépség, elegancia. Teherbírás, felelősség, munka és fájdalom. Csábítás, gondoskodás, tudás, bölcsesség, függetlenség. Féltékenység, érzékenység, tűrni és kitartani, egymás konkurenciájának és bajtársának lenni. Egy megtisztelő és nehéz feladat.

A kiállítás megnyitója mellett Czank Klára, az Egészségfejlesztési Iroda irodavezetője a legújabb, Mályvavirág Ponttal közös akciójukra is kitért, melynek keretében gyöngygyűjtési kampányt indítanak. A gyöngyöket munkanapokon hétfőtől csütörtökig 8 és 15 óra között, pénteken pedig 8 és 12 óra között várják az Egészségfejlesztési Irodában. A beérkezett ékszerekből pedig karkötőket készítenek majd, mellyel erőt és reményt szeretnének adni azoknak, akik nőgyógyászati daganatos betegségekkel küzdenek.

Az orosházi Mályvavirág Pont kapta a jövő évi World Go Day rendezési jogát

A Nőgyógyászati Onkológiai Világnap alkalmából ismét megrendezték a Mályvavirág Pontok Stafétáját, melyet idén Egerben tartottak. Szeptember 16-án ott vehette át Farkas Attiláné az egri Mályvavirág Pont vezetőjétől a stafétát, melynek köszönhetően 2024-ben Orosháza nyerte el a jogot, hogy megrendezze a jövő évi World Go Day eseményét, melyre egy nagyszabású programsorozattal készülnek majd.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.