- hirdetés -

Pénteken tartotta jubileumi, tizedik ülését a Kárpát-medencei magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF). Az ülésen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke adta át a szervezet megalakulásáért sokat fáradozó ötletgazdának a plakettet.

Az ülésen résztvevők nagy tapsa közepette vette át az elismerést a gazdakör, szemmel láthatóan meglepődött alelnöke, akit a tíz évvel ezelőtti eseményekről is faggattunk. Horváth József elmondta, hogy az első lépés a Bánsági Magyar Gazdák és az Orosháza és Térsége Gazdakör közötti együttműködési megállapodás volt 2006-ban.

– Az egész ott kezdődött, hogy felmerült a városban az igény a gazdakör megalapítására, mely 2006 elején meg is történt. Első, alapító elnökként fő feladatnak tekintettem, hogy a gazdákat képezzük, fejlődésüket segítsük. Felvettük a kapcsolatot a környező gazdakörökkel. A Bánsági Magyar Gazdák Egyesülete még abban az évben vendégünk volt a gazdakör által szervezett Aratónapon. Megnéztük velük délután az egyik helyi gazda telephelyét, Gyopárosfürdőt, este pedig a fehér asztal mellett megkötöttük az együttműködési megállapodást – emlékezett vissza.

Ebben az időben indult el az Orosházi Hagyományok-Ízek Versenye is, melynek pálinka versenyén részt vettek a vajdasági gazdák. A zentai gazdakörrel itt alakult ki a kapcsolatuk. Később, Horváth József a családi kötődés révén sokat járt Erdélyben, ahol láthatta az ottani gazdasági viszonyokat.

– Eljutottunk az Arad Expóra, a kárpátaljai Turul Expóra is. Megfogalmazódott folyamatosan a gondolat, hogy a Kárpát-medence valamennyi gazdakörét segítő, összefogó szervezetet kellene létrehozni. A következő nagy lépés a megvalósulás felé az volt, mikor jelenlegi elnökünkkel, Brlázs Róberttel összeállítottuk, elkészítettük a Kárpát-medencei vidékfejlesztési stratégiát. Ez felkeltette a MAGOSZ és az Agrárminisztérium vezetőinek figyelmét is – tette hozzá.

2009-ben Orosházán volt egy előkészítő értekezlet, melyre a határon túli szervezetek képviselőit meghívták. Egyre inkább telt az idő, de Horváth József nem hagyta feledésbe merülni a tervet. Még 2012-ben az akkori agrárminiszter, Fazekas Sándor egy Hagyományok-Ízek Versenyen találkozott a határon túli szervezetek képviselőivel, meghallgatta őket és az év végére, a következő év elejére elkészült a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) első működési szabályzata. 2013 év elején alakult meg az agrárkamara, mely feladatul kapta a határon túli magyar gazdaszervezetekkel történő kapcsolattartást is. Ez oda vezetett, hogy tíz évvel ezelőtt tizennégy szervezettel megalakulhatott a KEF, melynek vezetését, munkájának koordinálását azóta is a NAK végzi.

Fotó: Lévai Zsolt

A tizedik, születésnapi ülést visszahozták az alakulás helyszínére, Orosházára. Itt ajándékozták meg Horváth Józsefet egy emlékplakettel, megköszönve az áldozatos munkát, melyet a gazdakör elnökeként, később alelnökeként a magyar gazdák együttműködése érdekében végzett.

– Nagyon jóleső érzés, hogy a tizedik évfordulón sem feledkeztek meg rólunk, a plakett pedig teljesen meglepetésként ért. El kell mondanom, hogy ennek és a többi általam megkapott kitüntetésnek a nagy része a családom érdeme, hisz elsősorban a feleségem, de a lányom, az unokám is nagyon sok feladatot levett a vállamról és így tudtam a gazdaköri munkát végezni, amiért hálás vagyok nekik és persze köszönet a sok segítségért a gazdakör tagságának – zárta a kitüntetett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.