- hirdetés -

Egy orosházi kezdeményezés nyomán alakult meg tíz esztendővel ezelőtt a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF). A tizedik születésnapi ülést visszahozták az alakulás helyszínére, Orosházára.

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma 2013-ban alakult meg Orosházán. A fórum a magyarországi mellett horvátországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és ukrajnai magyar agrárszervezeteket, ezáltal több ezer határon túli gazdát tömörítő egyesülés. Többek között összefogja a Kárpát-medencében működő magyar gazdaszervezeteket, képviseli azok közös érdekeit az uniós intézményeknél is.

Az egyeztető fórum létrehozásának ötlete Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör alelnökétől származik, de mint az ülésen elhangzott beszédében elmondta, nem volt ez minden előzmény nélkül.

– Az első lépés efelé a gondolat felé a Bánsági Magyar Gazdák és az Orosháza és Térsége Gazdakör közötti együttműködési megállapodás volt 2006-ban. A következő nagy lépés a Kárpát-medencei vidékfejlesztési stratégia elkészítése volt. Ez hozta meg azt a kormányzati támogatást, melyben a kamara, az agrár tárca és a MAGOSZ is mellénk állt és ’13-ban, Orosházán, tizennyolc határon túli és hazai gazdaszervezet részvételével, megalakulhatott a KEF. Szerencsére az eltelt tíz év alatt a kezdeti elképzelések döntő része testet öltött. Bízom benne, hogy a szervezet a következő tíz évben is sok segítséget ad majd a magyar gazdáknak, éljenek és dolgozzanak határainkon belül, vagy azon túl.

(Fotó: Horváth Bence)

A Kárpát -medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumát vezető Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs is örömmel köszöntötte Orosházán a tagszervezetek képviselőit az ünnepi gyűlésen. Mint rámutatott, külön öröm számára, hogy erre az alkalomra a helyi gazdakör megszervezte a Kárpát-medence ünnepe rendezvénysorozatot, melynek része, az évek alatt jelentős rendezvénnyé fejlődött Hagyományok-Ízek verseny is.

Győrffy Balázs számára természetes volt, hogy a jubileumi ülés helyszíne Orosháza legyen (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Számunkra teljesen természetes volt, hogy a megalakulás helyére visszahozzuk az ünnepi ülést és így állítunk emléket annak, hogy tíz éve ilyen remek elhatározásra jutottunk. Meggyőződésem, hogy a fehér asztal mellett sok olyan fontos dolgot lehet megbeszélni és később létrehozni, amit egyébként nehézkesebb volna. Ezt mutatják az elmúlt tíz év eredményei is, legyen szó akár a Magyarok Kenyere programról, melynek aktív részesei évek óta a határon túli gazdaszervezetek, vagy a falugazdász hálózat kiterjesztése a határokon túlra. Mindkét említett program jól építkezik erre a gazda együttműködésre. Hogy sikeresek tudtak lenni az annak is köszönhető, hogy egyre jobban tudjuk az információkat egymásnak átadni. Igyekszünk a következő években az elhivatottságot és a pozitív gondolatainkat megőrizni, még szorosabbra fonni a kapcsolatokat a tagszervezetekkel. Azon leszünk, hogy az együttműködés tovább mélyüljön és további sikereket tudjunk közösen elérni – foglalta össze a NAK elnöke.

A NAK elnöke megköszönte Horváth József áldozatos munkáját (Fotó: CSJ)

Győrffy Balázs beszéde végén jubileumi emlékplakettel ajándékozta meg Horváth Józsefet, a szervezet létrehozásának ötletgazdáját, a KEF egyik alapítóját és megköszönte azt az áldozatos munkát, melyet a gazdakör elnökeként, később alelnökeként a magyar gazdák együttműködése érdekében végzett.

Az ünnepi ülésen beszédet mondott a vendéglátó település, Orosháza polgármestere, Dávid Zoltán is. A városvezető beszédében méltatta a nagyon jól működő helyi gazdakör munkáját, majd szólt a Hagyományok-Ízek versenyről is.

– A korábban minden év februárjában megrendezett Orosházi Hagyományok-Ízek Versenye a mostani ünnepségsorozat része. A Kárpát-Medence Ünnepének programjai és maga a Kárpát-medencei Egyeztető Fórum éppen úgy erősítik a köteléket a Kárpát-medencei gazdák között, mint amikor egy család tagjai együtt leülnek az asztal köré és elfogyasztják mindazt, ami munkájuk gyümölcse és amit a magyar föld adott. Önök büszkék lehetnek a munkájukra, ami túlmutat a föld megművelésén. Látnunk kell ugyanis azt, hogy a gazdák a vidék életerejét, megtartó oszlopait jelentik. Önök nélkül nincs magyar vidék, vidék nélkül pedig nincs Magyarország. Éppen ezért meggyőződésem, hogy a vidék és a mezőgazdaság jelenti számunkra a jövőt határon innen és túl, szerte az egész Kárpát-Medencében – fogalmazott Dávid Zoltán.

Az ünnepi ülés délutáni folytatásában a résztvevő szervezetek képviselői a KEF elkövetkezendő feladatait, a további fejlődés és eredményes munka részleteit vitatták meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.