- hirdetés -

Ünnepélyes díjátadón és gálavacsorán talált gazdára a MAGOSZ Békés vármegyei elnöksége által idén alapított két díj, az Év gazdaköre és az Év gazdaköri vezetője elismerő cím. Mindkettő Orosházára került.

Mint Kozsuch Kornél, a NAK (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) és a MAGOSZ Békés vármegyei elnöke elmondta, a két kitüntetést az ő javaslata alapján hozta létre a Békés Vármegyei Gazdakörök Szövetsége.

Kozsuch Kornél, a NAK és a MAGOSZ Békés vármegyei elnöke is méltatta a kitüntetetteket (Fotó: Nagy Kristóf)

– Az Orosháza és Térsége Gazdakör kiemelkedő munkát végez több évtized óta és ez az elmúlt két évben csak tovább javult. Elég, ha csak a megalakult két új tagozatra, a Pálinka klubra és a Kézműves és Kistermelői Tagozatra gondolunk, de ugyanakkor a gazdakör taglétszáma örvendetesen gyarapodott, elérte a 150 főt. A fiatalok bevonásával a gazdakör átlag életkora 64 évről 53-ra csökkent. A gazdakör, 2006-os megalapítása óta számtalan eredménnyel dicsekedhet. 2013-ban, az ő kezdeményezésük nyomán megalakult a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma, 2007-től szervezi az Orosházi Hagyományok, Ízek Versenyét. A gazdakör megalakulása óta több, mint 600 rendezvényt valósított meg. Nem véletlen, hogy a vármegye gazdaköreitől messze a legtöbb szavazatot kapta a háromfős jelölő bizottság és a díjat egyhangúlag ítélte oda a Békés Vármegyei Gazdakörök Szövetsége – foglalta össze Kozsuch Kornél.

Az év gazdaköre díjat Brlázs Róbert elnök vehette át (Fotó: Nagy Kristóf)

Az Orosháza és Térsége Gazdakör nevében Brlázs Róbert elnök vette át az Év gazdaköre díjat. A kitüntetett szervezet elnöke elmondta, nagy dicsőség, ha egy ilyen nagy közösség azt látja a munkánkról, hogy az példamutató.

– Rendkívül jó érzés, hogy mi lehetünk az elsők, akiknek ezt a díjat odaítélték. Két évvel ezelőtt nagy és gazdag örökséget vehettem át az alapító elnöktől, Horváth Józseftől. Úgy, mint előtte, ha tettünk valamit, próbáltunk mindig nagyobb távlatokban gondolkodni. Amikor szobrot avattunk Orosházán, akkor a városnak szerettünk volna adni, amikor a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma megalakult, akkor a Kárpát-medence teljes gazdatársadalomért akartunk tenni. Erre díjra úgy tekintek, hogy ez nem csak visszafelé mutatja az elismerést, hanem egyfajta szintet is meghatároz az elkövetkező évek munkájához. Gazdatársaimmal igyekszünk továbbra is méltónak lenni rá – tette hozzá a kitüntetett gazdakör elnöke.

Dr. Bak Péter (b) és Kozsuch Kornél (j) közt az Év gazdaköri vezetője, Horváth József (Fotó: Nagy Kristóf)

Ugyancsak első ízben adták át az Év gazdaköri vezetője díjat, melyet az Orosháza és Térsége Gazdakör alapító elnökének, jelenlegi alelnökének, Horváth Józsefnek ítélt a grémium. Horváth József a 2006-os megalapítástól 2020-ig látta ez elnöki feladatokat. Elhivatottságának köszönhető, hogy 2013-ban megalakult a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma. Elnöki munkájában törekedett arra, hogy a fiatalok számára is vonzóvá tegye a mezőgazdaságot, és mindig is fontosnak tartotta a hagyományőrzést.

– Úgy gondolom, az elmúlt tizenhét esztendőben sok olyan feladatot sikerült megvalósítanunk Orosházán a gazdakörrel, amely maradandó és mostanra csak a továbbfejlesztésén kell fáradoznunk. Ennek ellenére meglepetésként ért, hogy nekem ítélték a díjat, hisz számtalan érdemes gazdaköri vezető dolgozik a vármegyében. Mindenképp hálával tartozom a rám szavazóknak, és természetesen a családomnak, akik mindenben támogattak és biztos hátországként lehetővé tették, hogy elvégezzem azt a munkát, amit sikerült elvégeznem. Remélem az Isten még ad erőt és egészséget, hogy tovább tudjam folytatni – mondta el a kitüntetett.

Az ünnepélyes díjátadó előtt köszöntőt mondott dr. Cseh Tibor, a MAGOSZ főtitkára, dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója és Kozsuch Kornél, a NAK és a MAGOSZ Békés vármegyei elnöke.

Elsőként mondott köszöntőt Cseh Tibor, a MAGOSZ főtitkára (Fotó: Nagy Kristóf)

Mindannyian elismerően szóltak a díjazottakról. Emellett Cseh Tibor kiemelte, Békésben található az egyik legvendégszeretőbb közösség, és óriási fejlődésen ment át az utóbbi időben a gazdaköri élet, egyre több téren jár élen a vármegye.

Dr. Rákóczi Attila kitért arra is, hogy az agrárkamarával és a gazdaköri szövetséggel folyamatos, lényegében napi kapcsolatban állnak. Ahogy fogalmazott: „szinte együtt lélegzünk.” Igaz ez többek között az agrár-közigazgatásra, a földforgalmi kérdésekre és az agrártámogatásokra is.

Dr. Rákóczi Attila hangsúlyozta az együtt munkálkodás fontosságát (Fotó: Nagy Kristóf)

Kozsuch Kornél elmondta, egy évben két díjat adhatnak át, és a szavazáskor kiderült, hogy jó helyre került már első alkalommal is a két elismerés. Hozzátette, az agrárium nincs könnyű helyzetben az utóbbi esztendőkben, de az összefogás, a közös gondolkodás és fellépés eredményeket hozhat.

A díjátadó után rövid, de igen színvonalas néptáncbemutatót láthattak a megyei jelenlevő gazdálkodói, majd gálavacsorával zárult az est.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.