- hirdetés -

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai idén is tevékenyen közreműködtek az egységes kérelmek beadásában. A határidőig, 2023. június 9-ig beadott 164.603 kérelem több mint 65 százalékának, 107.391 kérelemnek a benyújtásában segítettek a NAK szakemberei.

Az év elején indult új Közös Agrárpolitika jelentősen megváltozott szabályrendszere komoly feladat elé állította a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, hiszen előrelátható volt, hogy több időt és munkát igényel majd az egységes kérelmek elkészítése. A NAK felkészülten várta az egységes kérelmek április 20-án indult beadási időszakát, amelynek keretében több mint 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehetett támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni – olvashattuk a kamara sajtóközleményében.

A 2023. június 9-i benyújtási határidőig 164.603 kérelem érkezett be a Magyar Államkincstárhoz, ennek mintegy kétharmadát, 107.391 darabot a NAK falugazdászai segítségével nyújtották be a gazdálkodók. A Kamara közreműködésével beadott kérelmek 1,64 millió hektárt fednek le.

Boér Zsolt szerint a falugazdászok egy hosszú meneten vannak túl (Fotó: OrosCafé)

Boér Zsolt körzetvezető falugazdász elmondta, hogy az Orosházi körzet adatai, arányaiban tükrözik az országos számokat.

– Körzetünkben – Orosházán és környékén – idén több, mint ezerkétszáz kérelmet nyújtottak be a falugazdászok segítségével a gazdák. A KAP változásai miatt nehezített pálya volt ez a falugazdász kollégák számára is, de elmondhatom, hogy állták a sarat. Minden esetre egy hosszú menet végére értünk és nagyon jó érzés, hogy közösen megbirkóztunk a feladatokkal – tette hozzá.

A NAK azoknak a gazdálkodóknak is támogatást nyújtott, akik maguk vagy nem falugazdász segítségével adták be a kérelmüket. Portálján rendszeresen frissülő gyűjtőoldalon ismertette az új támogatási rendszerrel kapcsolatos tudnivalókat. Videósorozatokat, illetve a saját gazdaság várható támogatásának kiszámítását segítő KAP-kalkulátort készített és tett közzé. Az Agrárminisztériummal együttműködésben országszerte gazdafórumokat szervezett, és több tájékoztató kiadványt is megjelentetett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.