- hirdetés -

Minden évben fontos teendő a gazdálkodók számára az egységes kérelmek pontos kitöltése és határidőig történő benyújtása. Boér Zsolt körzetvezető falugazdász foglalta össze a fontosabbakat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint, a pontos kitöltést tekintve, évek óta az élmezőnybe tartoznak a Békés vármegyéből beérkező egységes kérelmek. Ebben nagy szerepet vállalnak a NAK falugazdász hálózatának tagjai, akik az összes kérelem mintegy kétharmad részét töltik ki és küldik be.

– A fennmaradó harmad részbe tartozó gazdálkodók is – akik maguk töltik ki a kérelmeket – gyakran kérnek telefonos segítséget kollégáimtól. Április 10-én megnyílt a felület, és június 10-e a záró határidő, ameddig szankciómentesen lehet a kérelmeket beadni. Ilyenkor megnövekszik a munkánk. Szerencsére a megnövekedett feladatokat, megnövelt létszámmal oldhatjuk meg, így a terhelés jobban megoszlik – tájékoztatott a körzetvezető falugazdász.

„Ebben az időszakban több feladat hárul a falugazdászokra” (Fotó: CSJ.)

Mint Boér Zsolttól megtudtuk, az orosházi falugazdász körzetben idén már hét falugazdász segíti a gazdálkodókat. Tíz település tartozik hozzájuk, Gádorostól, Nagyszénástól, egészen Békéssámsonig. Ezeken a településeken is tartanak fogadóórákat a falugazdászok, de meg lehet őket keresni az orosházi irodában is. Az idei évben 44 jogcímen lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatást teljesíteni.

– Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy gördülékenyen, különösebb problémák nélkül zajlik a kérelmek kitöltése. Az igazán nehéz év a tavalyi volt, amikor a Közös Agrár Politika (KAP) új szakaszában rengeteg új dolgot kellett figyelembe venni, megtanulni a gazdálkodóknak és a falugazdászoknak egyaránt. Könnyebbség az is, hogy a záró határidőt kitolták júniusig. Jó tanácsként azt mondhatom, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a kérelmek kitöltését. Jó magyar szokás szerint sokan tesznek így és az utolsó napokban nagyon nagy a forgalom. Minden gazda keresse, hívja fel a falugazdászát időben és szánja rá azt a kevés időt, amit kell, hogy biztosan rendben lehessen minden és megkaphassa a neki járó támogatást, illetve ki tudja használni minden rendelkezésre álló lehetőségét – teszi hozzá Boér Zsolt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.