- hirdetés -

A Kárpát-Medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) megalakulásának 10. évfordulója alkalmából szervez rendezvénysorozatot az Orosháza és Térsége Gazdakör, június 15-17. között, amelynek összefoglaló neve Kárpát-Medence Ünnepe.

A rendezvénysorozat része lesz a KEF. ünnepi közgyűlése, valamint – a XVI. Orosházi Hagyományok–Ízek Versenye keretén belül – Kárpát-medencei pálinka- és párlat-, valamint szörp-, lekvár- és szárazkolbász versenyek. A versenyekről Brlázs Róbertet, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnökét kérdeztük:

– Gazdakörünk több mint 15 éve hirdeti meg az Orosházi Hagyományok–Ízek Versenye keretein belül
hagyományos megmérettetéseit, melyeket most a jeles alkalomhoz kapcsolódóan megújítunk és
nemzetközivé teszünk. Idei versenyünk a Kárpát-medence gazdálkodói által készített párlatok, pálinkák,
száraz kolbászok, szörpök és lekvárok reprezentatív eseménye lesz, hiszen határon innen és túlról is kaptunk nevezéseket. Úgy gondoljuk, ez is erősítheti az orosházi, Békés vármegyei emberek és a határon túli magyarság kapcsolatait, különös tekintettel a vajdasági, erdélyi, horvátországi, kárpátaljai és felvidéki gazdaszervezetekre és szakmai szervezetekre, valamint azok tagjaira. Szándékunk szerint az esemény jó alkalom arra is, hogy a Kárpát-medencei gazdákra, a történelmi Magyarország területén élőkre és az ott előállított értékekre egy esemény keretében hívjuk fel a társadalom figyelmét, a vidéken élő embereknek kapcsolódási pontokat kínáljunk, értékteremtő közösségeik számára versenyt hirdessünk, amellyel munkájukra ráirányítjuk a figyelmet – foglalta össze az elnök.

Először nemzetközi, szakértőkből álló zsűri bírálja el a beküldött párlatokat (Archív fotó: OrosCafé)

Az ünnepségsorozat 2023. június 15-én 15 órától indul: Ekkor meghívott vendégek választják ki (társadalmi zsűriként) az előző héten, a szakértői alapbírálaton arany minősítést szerzett párlatok közül – fogyasztói szempontok alapján is – a legjobb és kategóriagyőztes tételeket.

Az ünnepségsorozat második napján a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő KEF. tartja ünnepi
közgyűlését, az Alföld Gyöngye Hotel konferenciatermében. (A KEF, mint kezdeményezés, 2013-ban éppen Orosházáról indult, és a kerek évforduló alkalmából ismételten városunk láthatja vendégül a hazai és a határon túli magyar gazdatársadalmat képviselő szervezeteket.) Az ülésen a visszatekintésen túl az
elkövetkező tíz év céljait és feladatait vitatják meg.

A kirakodóvásár és a színpadi programok helyszíne ezúttal az Árpád-kert lesz (Archív fotó: OrosCafé)

Mint megtudtuk, a szombati nap közös imával kezdődik az orosházi evangélikus templomban, Zán Fábián Sándor, kárpátaljai református püspök részvételével. A XVI. Orosházi Hagyományok–Ízek Verseny ünnepélyes megnyitójára utána, az Árpád Kertben kerül sor. A rendezvény keretében adják át a meghirdetett termékversenyek díjait, a Petőfi Kulturális Központban.
Az épület előtti téren és az Árpád Kertben pedig a Kárpát-medencei kézműves hagyományokat mutatják
be, közel ötven kiállító részvételével. A szabadtéri eseményeket színpadi programok, térzene és utcazene
színesítik.

A nap műsorán fellép többek között a Harangos Néptáncegyüttes, a Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar, Komáromi Pisti és meghallgathatja, megnézheti a közönség Kökény Attila és Szabó Ádám műsorát is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.