- hirdetés -

A március elején lezajlott XVII. Orosházi Hagyományok-Ízek Verseny kapcsán többször számoltunk be osztatlan sikerről. Sajnos mint mindenütt, ahol fény van, egy minimális árnyéknak is lenni kell.

A versenyen a helyszínen készült kolbászok mellett bíráltak szárazkolbászokat, pálinkákat, lekvárokat, szörpöket, sajtokat, és chilis termékeket. Ezeket kivétel nélkül nemzetközi és országos szaktekintélyekből álló zsűrik vizsgálták. A szervező, Orosháza és Térsége Gazdakör – a termékkészítőket segítendő – , az esetleges hibák kiküszöbölésével, a termék minőségének javításával kapcsolatban is tanácsot adtak. Mint a gazdakörnél megtudtuk, a versenyzők túlnyomó többsége ezt örömmel vette, de akadt – mint általában – itt is, elenyésző számú kivétel.

Volt, aki a szárazkolbászból egy szál helyett egy kb. húsz centis darabkát adott le, (ezt az elégtelen mennyiség miatt a zsűri ki is zárhatta volna) és olyan is, aki vissza szerette volna kérni a maradékot, ami egészségügyi és higiéniai szempontok miatt lehetetlen (a verseny után a maradékot törvény szerint meg kell semmisíteni). Néhányan vitatták a szakértőkből álló zsűri bírálatát és például az emberi fogyasztásra majd hogy nem alkalmatlan, réz elejét tartalmazó pálinkáról akarták megmagyarázni, hogy miért jó. Ugyanez a termelő vitatta, hogy egyik szakértő nem ugyanúgy bírál, mint a másik. Ez sem állja meg a helyét, mert az adott mintákat minimum négy zsűritag pontozta, nem egy ember véleménye állt a pontozó és értékelő lapon. A fentiekkel kapcsolatban kérdeztük meg Brlázs Róbertet, a gazdakör elnökét:

A versenyzők többsége a szakvélemény és a fejlődés reményében adta le bírálatra termékét (Fotó: Nagy Kristóf)

– A véleményem az, hogy azoknak kellene versenyezni jönni, akik fejlődni szeretnének és nem restek tanulni sem az adott termék készítésével kapcsolatban. A célunk ezekkel a versenyekkel az, hogy Orosháza környékén egyre jobb és több minőségi élelmiszer jelenjen meg, ami hasznára válik a termék előállítójának és Orosháza vásárló közösségének is. Ehhez viszont el kell fogadni a szakma véleményét és jobbító szándékú segítségét. Jó lenne néhány embernél, ha eldöntené, mit szeretne. Ha tanulni, fejlődni szeretne, el kell fogadnia a nála hozzáértőbbek véleményét. Ha nem ez a célja, hanem inkább ő szeretné elmagyarázni, hogyan bíráljanak, akkor nem biztos, hogy itt a helye. Ezzel nem szeretnék senkit megbántani, de jó lenne, ha egy kicsit a versenykultúrát is tanulnánk – fogalmazta meg a gazdaköri elnök.

Azt már csak kívülállóként tesszük hozzá, hogy valóban kár egy ilyen nagyszerű rendezvény utóéletét sértettséggel, kicsinyességgel, irigységgel mérgezni…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.