- hirdetés -

Május vége minden évben az eperszezon közepe. Ilyenkor már nem az import, hanem a magyar gyümölcs kapható a piacon. Sajnos az áremelkedések alól ez a gyümölcs sem kivétel.

Igazi zsongás fogadta a piacra látogatókat. A sok friss zöldség mellett nagyon nagy a felhozatal palántákból – számtalan fajta paradicsom, paprika és egynyári virágok – és persze a szezonális gyümölcsből az eperből is.

A vásárlóknak fontos, hogy magyar legyen az eper, mert az finomabb (Fotó Horváth Bence)

A zsombói eper még fóliában termett. Mint megtudtuk, a fóliás eperszezon végén járunk. Ami a szabadföldi epret illeti, nem hallottunk túl sok biztatót. Mint mondják, a sok eső nem tesz jót ennek a növénynek. Nagy árzuhanásra tehát nem számíthatunk. Jelenleg 1400 és 1800 forint között kínálnak egy kilót a gyümölcsből. Halustyik László árus elmondta, a forgalom az elmúlt évekhez képest csökkent.

Az ára ellenére sokan nem tudnak ellenállni az itthon termett finomságnak (Fotó: Horváth Bence)

– Mióta levittem az árat 1400-ra, egy kicsit jobban fogy. Sokat nem vesznek, inkább többször keveset, negyed kilókat, fél kilókat. Most az is belejátszik, hogy hónap vége van, fogynak a fizetések, nyugdíjak, de ettől függetlenül elmondható, hogy évről évre csökken a forgalom, egyre kevesebben engedik meg maguknak a házifőzésű eperlekvárt – foglalta össze az árus.

Minden zöldségféle garantáltan friss (Fotó: Horváth Bence)

Zöldségfélékből is bőséges a kínálat. Újkrumplit 500 és 550 forint közt kaphatunk. A TV paprika 1500 forintos kilónkénti áron kínálja magát, a hegyes erős paprikát 100 forintért vehetjük darabonként. A vöröshagyma ára 600 forint körül mozog. Paradicsomot 750 forintért vehetünk, de van fürtös koktélparadicsom 2200-ért is. Karfiolt 700-ért, karalábot darabonként 300 forintért kaphatunk.

Azt azért meg lehetett állapítani, hogy a piac mit sem vesztett vonzerejéből, sokan nézelődtek, vásároltak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.