- hirdetés -

Megváltoztak az emberek utazási szokásai” – kezdi Nagyné Szöllősi Teréz utazási irodavezető, aki komoly rálátását 38 éves szakmai tapasztalatának köszönheti. A kirándulási kedv továbbra is megvan az orosháziakban, viszont a tekintetben, hová, mikor és mivel jutnak el, komoly változás tapasztalható.

Drágább lett az élet, ez tény. Érintette ez a változás az utazási szokásokat is?

– A változás szele már tavaly érződött. Két tényezőt kell figyelembe vennünk: az egyik anyagi, ez az euró árfolyamváltozása, a másik viszont inkább szellemi, lelki, hisz az emberek boldogok voltak, hogy végre kiszabadulhattak. A 2022-es évben több utazást foglaltak le a megszokottnál, a tenger volt sok utas vágya. Ez évben megnőtt az érdeklődés a körutazások és városnézések iránt, sokan a néhány napos, kedvezőbb árú utazásokat keresik. Azt tapasztalom, a többség inkább az élmények gyűjtésére áldoz, hisz mindent elvehetnek tőlünk, de az élményeinket, emlékeinket soha.

Mely úti célok iránt érdeklődnek a legtöbben?

– Ennyi városnézést és körutazást még nem adtam el, mint idén. 38 éve vagyok a szakmában, de ekkora népszerűségnek még sosem örvendtek – legalábbis nálunk – a csoportos kirándulások, például a Toszkán szépségek, Horvátország, Montenegró vagy épp Bosznia. Az emberek kíváncsiak, többet szeretnének látni a világból. Érdekli őket az a sok-sok csoda, amely körülvesz minket. Sokan nem a tengerparton pihenős nyaralásokat keresik, hanem a tartalmas utazásokat. Mindenki szeretne feltöltődni, kiszakadni, majd újult erővel, kicsit más emberként hazatérni. Mert mindenünnen hozunk magunkat valamit, amely által lelkileg gazdagabbak leszünk.

Milyen távolságokra utaznak az orosháziak?

– Sokan választják a buszos kirándulásokat, nem riadnak vissza a nagy távolságoktól sem, Isztambul például újból nagyon keresett úti cél lett. Tengerparti pihenés tekintetében még mindig Görögország vezet, autóbusszal, repülővel is elérhető, de ott van Albánia, Bulgária, Montenegró, Spanyolország, és a nagy kedvenc, Törökország is, ahová most már személyigazolvánnyal is utazhatunk. Az emberek olyan úti célokat igyekeznek választani, ahol sok látnivaló van a közelben, hogy a strandolás mellett legyen lehetőség a nevezetességek megtekintésére, az adott ország megismerésére is. Többen úgy jöttek be foglalni, hogy: Terike, olyan ajánlatot kérnék, ahol a pihenés mellett sok fakultatív program közül is válogathatok.

De ha mégis tengerpart, akkor melyik?

– Rövid válaszom, hogy minden tengerpart és tenger csodálatos. Törökország a nagy kedvenc, ez az, ami nem túl drága, összehasonlítva például Görögországgal, ahol azért a szállodai elhelyezés ellátással már magasabb áron foglalható. Itt is szívesen választják az apartmanos elhelyezést önellátással, már csak azért is, mert így nincsenek időkorláthoz kötve, nem kell visszatérni a szállodába ebédre vagy vacsorára, ennek következtében lehetőség van megismerni az adott ország gasztronómiáját is, beülni a hangulatos éttermekbe, tavernákba és megízlelni a helyi ételeket, italokat. Egyiptomot is szívesen választják, és Tunézia is felfutóban van, de Spanyolország, Olaszország, valamint Albánia, Bulgária és is kedvelt úti cél. Az utazási kedv tehát megmaradt, legfeljebb bizonyos luxusdolgokból engedünk. Ami viszont új jelenség nálunk, hogy az emberek egy éven belül többször is befizetnek egy-egy kedvezőbb árú, rövidebb, de tartalmasabb, élménygazdagabb útra.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.