- hirdetés -

Ismét végigjártuk a boltokat, hogy megnézzük, mennyi pénzre van szükségünk egy egyszerű háromfogásos ebéd elkészítéséhez. A menü ugyanabból – húslevesből, rakott krumpliból, valamint desszertként túrós batyuból áll. Az árak tekintetében most is igyekeztünk a legkedvezőbb összeggel számolni.

Legutóbb két hónappal ezelőtt, márciusban jártunk utána mennyibe kerül az árak emelkedésével egy háromfogásos családi ebéd. Akkor a legdrágább tétel a húsleves volt, amelyet a rakott krumpli majd a túrós batyu követett. Az árakat ismét összehasonlítottuk, hogy megnézzük most mennyibe kerülne ugyanez a menü egy négyfős család számára.

A húslevesnél ismét ugyanazokkal a zöldségekkel számoltunk, valamint az üzletek is megegyeznek a korábbiakkal. Az előre csomagolt leveszöldségek kecsegtetőbbek lehetnek a kiírt ár szempontjából, amennyiben pedig nem kívánunk sok zöldséget használni továbbra is körülbelül 1000 forintot spórolhatunk ezzel. Az árak esetében a krumpli, a répa, a fokhagyma és a hagyma is drágább lett, azonban a karalábé, a zeller, a csontos csirkemell és a nyak is olcsóbban kapható most, mint két hónappal ezelőtt. Így a márciusi 4050 forintos árhoz képest egy csekély 150 forintos emelkedés tapasztalható a zöldségek drágulása miatt.

A rakott krumpli esetében minden hozzávalót olcsóbban, vagy ugyanolyan áron találtunk meg, a burgonya kivételével. A tojás most is 629 forintért a legkedvezőbb, a kolbász ismét a piacon éri meg a leginkább, a vödrös tejföl ára pedig csaknem 200 forinttal csökkent márciushoz képest, ami azt jelenti, hogy 989 forint helyett 795 forintért is kapható már az üzletekben. A hozzávalók árának változása miatt ebben az esetben 65 forinttal olcsóbban jön ki a népszerű egytálétel egy négyfős család számára.

A desszert esetében is hasonló következtetéseket lehet levonni, mint a főételnél. A tésztához szükséges liszt, cukor, élesztő, vaníliás cukor, vaj, citrom és tojás, feltételezzük most sem volt éppen otthon. A töltelékhez emellett szükség van még túróra és búzadarára. Nagyobb változásról a citrom, a túró és a vaj esetében beszélhetünk, ezeknél ugyanis az ár minden esetben kedvezőbben alakult a két hónappal ezelőttihez képest. A citrom kilója 999 helyett 699 forintért is elérhető, a vaj 449 forint után most 379 forintért is kapható, míg a túró 450 grammja 849 forintra csökkent, amely egyébként akár a 2000 forintot is elérte. A túrós batyu elkészítése így sokkal kedvezőbb. Egy négy fős családnak akár már 2600 forintból is kijöhet a desszert a legutóbbi 2800 forintos árhoz képest.

Az ételek elkészítéséhez szükséges vízzel, gázzal, fűszerekkel most sem számoltunk. A jelenlegi árakat tekintve ugyanaz a családi ebéd a márciusi 11 ezer forinthoz képest most körülbelül 10 700 forintból készíthető el.

Képek: pixabay.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.