- hirdetés -

Az árak emelkedésével kíváncsiak lettünk arra, mennyibe kerül elkészíteni egy egyszerű családi ebédet. A húslevesből, rakott krumpliból és túrós batyuból álló menü hozzávalóinak árát különböző üzletekben vetettük össze, hogy olcsóbban készíthessük el a megálmodott fogásokat.

A húsleves alapanyagai között rengeteg zöldséggel, valamint csontos csirkehússal számoltunk. A boltokban kapható leveszöldség csomaggal olcsóbban megúszhatjuk a húsleves elkészítését, azonban kevesebb alapanyag található bennük, mintha magunk válogatnánk össze. A zeller, a krumpli, és a petrezselyem zöldség például a piacon a legolcsóbb, míg a répa, karalábé, fokhagyma és a vöröshagyma ára a boltokban alacsonyabb. Csontos csirkemellet már 1290 forintért vásárolhatunk, ehhez hozzászámoltunk még csirkenyakat is, így – ha nem az előre összeválogatott leveszöldség csomagot választjuk – egy húsleves ára négy főre 4050 forint körül mozog. Az olcsóbb megoldás esetében körülbelül 1000 forintot spórolhatunk.

Fotó: pixabay.com

A főfogás egy hagyományos magyar étel, a rakott krumpli. A laktató egytálételhez nem kell sok hozzávaló, krumpli, tojás, kolbász és tejföl szükséges, ha a legegyszerűbb módon szeretnének elkészíteni. Mivel a tojás hatósági áras termék, így általában 700-800 forint körül mozog, azonban találtunk 629 forintért is az egyik üzletben. A tejföl ára is magasabb lett, mi a nagy, vödrös változattal számoltunk, hogy kilogramm árban a legjobban jöjjünk ki, ez 989 forint. Krumplit legolcsóbban a piacon találtunk ehhez a fogáshoz, valamint a füstölt kolbász is ott a legkedvezőbb a maga 3000 Ft/kilogrammos árával, ebben a receptben most fél kilóra volt szükség. Egy négy fős családi ebéd esetén így 3600 forint körül mozog ennek az étel ára.

Fotó: pixabay.com

A desszertnek készülő túrós batyuhoz már több idő és hozzávaló szükséges. A tésztához cukor, tej, élesztő, liszt, vaj, tojás, vaníliás cukor és egy citrom reszelt héja szükséges. A töltelékbe túró, tojás, búzadara, cukor és vaníliás cukor szintén kerül, emellett a krémbe is tehetünk egy kis citromot. A mazsolát ebben az esetben nem számoltam bele az egyéni preferencia miatt, valamint feltételezzük, hogy az alaphozzávalók ebben az esetben nem találhatók meg a konyhában, így azokat, mint a cukor és a liszt, is szükséges megvásárolni. Ebben az esetben a túró ára jelenti a legnagyobb gondot, egyes helyeken majdnem a 2000 forintot is eléri fél kilogramm, mi most azonban az olcsóbb, 1000 forintos árral számoltunk. A másik legdrágább termék a vaj, 125 gramm 449 forintba kerül. Egy családnak így körülbelül 3000 forintba kerül a frissen készült túrós batyu.

Az ételekhez szükséges fűszerekkel, gázzal, vízzel, az előkészületek és a főzés idejével nem számolva egy háromfogásos, családi ebéd ára négy főre nagyjából 11 ezer forint körül mozog. Ebből meglepő ugyan, de a legdrágább tétel a rengeteg zöldség miatt a húsleves, melynek ára már egy étteremben is kedvezőbb lehet, ha az elkészítéséhez szükséges időt is hozzáadjuk a 4050 forintos árhoz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.