- hirdetés -

A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) békéscsabai székháza adott otthont annak a bensőséges ünnepségnek, melynek során a kamara is elismerte a Kézműves Mester Remek díjat kapott tagjait. A nyolc díjazott közt orosházi mesternek is tapsolhattunk.

Az ünnepségen, dr. Orosz Tivadar, a BMKIK elnöke elmondta, hogy a Magyar Kézműves Remek pályázatot már húsz éve hirdeti meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Ebben az esztendőben kilencvenhárom pályázat érkezett. A szakértőkből álló bíráló bizottság ebből ötven pályázónak ítélte oda a Mester Remek díjat.

Az orosházi kovácsmester harmadszor érdemelte ki a díjat (Fotó: BMKIK, Pintér Vince)

– Nagyon büszke vagyok a vármegye kézműveseire, hisz az ötven nyertes pályázó közül nyolc, békésből került ki. Megyénk kézművesei évről-évre jól szerepelnek ezen a versenyen és a résztvevők köre is folyamatosan bővül. Nagy örömömre szolgál, hogy ezeket a kiváló mestereket vármegyei kamarai körben is köszönthetjük ezekkel a szép oklevelekkel – fűzte hozzá.

A nyolc díjnyertes kézműves közt ott szerepelt az orosházi Szilasi-Horváth Tamás kovácsmester, aki immár harmadik alkalommal kapta meg munkáira a kitüntető címet. Ezúttal nem a damaszkolt pengékkel pályázott. Két rozsdamentes acélból kovácsolt kést zsűriztetett, melyek markolatát magyaros motívumokkal, napkorong berakással díszítette és mindkét kése kiérdemelte a szakértők elismerését.

Néhány Szilasi kés a kamarai kiállításról (Fotó: BMKIK, Pintér Vince)

– Számomra ez egy gyönyörű és felemelő dolog, hogy így, ilyen szinten is elismerik a munkámat. A késkészítést nem tanultam, autodidakta módon, a saját tapasztalatomra alapozva, utána olvasva, sok kísérletezés és üllő mellett töltött sok óra árán sajátítottam el. Büszke vagyok rá, hogy már harmadik alkalommal részesülhetek ebben az elismerésben, az pedig, hogy a megyei kamaránál is számon tartják, külön jó érzés – mondta az orosházi kovácsmester.

A kamara békéscsabai székházában egy kiállításon gyönyörködhettek a megjelentek a díjazott munkákban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.