- hirdetés -

Életműdíjat kapott Cseh István, orosházi mesterfodrász. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke Balatonfüreden, a 65. Jubileumi Magyar Bajnokságon vehette át a Magyar Fodrász és Kozmetikus Egyesület legmagasabb kitüntetését a hétvégén.

A kitüntetett mesterfodrász 1953-ban született Orosházán. A József Attila Általános Iskolába járt, majd következett számára az akkori 612-es Szakmunkásképző. Érdekes módon a fodrászat, mint lehetséges szakma, életpálya, meg sem fordult a fejében.

– Rádió-tv műszerész akartam lenni. Tizenévesen már rendszeresen bütykölgettem detektoros rádiókat és ilyen irányban akartam tanulni is, de akkoriban ez nem így működött. A cégek leadták szakmunkás igényüket és annyi esztergályost, kőművest, szobafestőt, fodrászt képeztek, amennyire az állami cégeknek, szövetkezeteknek szüksége volt. Még esztergályos is jobban szerettem volna lenni, hisz az volt a bátyám is, de kicsi voltam és sovány, azt mondták nehezebb nálam a tokmány is, nem nekem való ez. Fodrászokra szüksége volt a szövetkezetnek, gyakorlati hely is volt, így az egyik este apám azt mondta, holnap jelentkezel a Móricz Zsigmond utca sarkán Hajdú Feri bácsinál és borbély leszel. Tetszett, nem tetszett, ez volt, de már örülök, hogy így történt – meséli.

Cseh István közel 500 diákkal foglalkozott az elmúlt 30 évben és számos nemzetközi díjat nyert. 1986-tól a Magyar Fodrász válogatott keret tagja, majd 1997-től tíz éven keresztül magyar bajnok volt. 2004-ben Amerika kupát, nyert, majd Uruguayban első helyezettként végzett, 2008-ban Szentpéterváron a Mesterek Tornán második, 2009-ben Párizsban, az Európa Bajnokságon első, 2010-ben 2010-ben Párizsban, a világbajnokságon harmadik helyezett lett.

A versenyzést befejezve mentorként ért el hatalmas eredményeket, egyebek mellett 2012-ben a milánói junior világbajnokságon 12. helyezést ért a diákja.

Hetven évesen is aktívan dolgozik, készíti a frizurákat. Gratulálunk és további jó egészséget kívánunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.